Україна приєдналася до Боннської заяви щодо свободи наукових досліджень

   

 Днями відбулося 13-те засідання українсько-німецької робочої групи з  науково-технологічного співробітництва. Під час заходу перший заступник Міністра освіти і науки України Микола Кизим підписав Боннську заяву – спільну декларацію країн Європейського дослідницького простору щодо свободи наукових досліджень та вільного руху дослідників.

«Для українських вчених інтеграція до Європейського дослідницького простору є важливим інструментом поглиблення співпраці з науковою спільнотою ЄС, а для держави – інструментом адаптації стандартів і норм Європейського Союзу у сфері науки та інновацій», – зазначив Микола Кизим.

З метою зафіксувати чітку позицію щодо захисту академічної свободи в межах Європи, документом встановлено принципи та цілі наукових досліджень як основа для міжнародного співробітництва в галузі науки, досліджень та інновацій.

Боннська заява ініційована Федеральним міністерством освіти і науки Німеччини в межах головування в Раді Європейського Союзу. Декларацію було прийнято 20 жовтня 2020 року в м. Бонн в межах Міністерської конференції з питань Європейського дослідницького простору.

Нагадаємо, МОН затвердило оновлену дорожню карту інтеграції України до Європейського дослідницького простору і розпочало роботу над її впровадженням.

Інтеграція до Європейського дослідницького простору є важливим інструментом поглиблення співпраці з науковою спільнотою ЄС та адаптації стандартів і норм Європейського Союзу у сфері науки та інновацій. У 2021 році Міністерство розпочало роботу над впровадженням дорожньої карти ЄДП.

Пресцентр МОН


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram