Стартувала найпрестижніша національна премія для вчителів Global Teacher Prize Ukraine 2021

   

 

25 березня 2021 року Громадська спілка «Освіторія» оголосила про старт п’ятого, ювілейного сезону найпрестижнішої національної премії для вчителів-новаторів Global Teacher Prize Ukraine. Переможець отримає 250 000 гривень, поїздку на Global Education and Skills Forum, а також професійний розвиток та підтримку реалізації власних освітніх проєктів від «Освіторії».

Премія — частина світового руху Global Teacher Prize, “Нобелівки” для вчителів, яку започаткував арабський мільярдер та філантроп Санні Варкі, щоб підкреслити важливість і визнання вчителів на найвищому рівні. Переможець отримує 1 мільйон доларів США. Це одна з найбільших премій у світі за професійні досягнення, а у сфері освіти — перша та єдина премія такого масштабу.

У 2017 році Громадська спілка «Освіторія» заснувала національну Премію в Україні, щоб відзначити внесок українських педагогів. Уже в перший рік Global Teacher Prize Ukraine було визнано найпрестижнішою серед 45 інших національних премій, а кожен шостий українець змінив думку про вчителів на краще. Пауль Пшенічка, переможець 2017 року, став першим учителем, який виступив із промовою у Верховній Раді та увійшов до ТОП-100 найвпливовіших українців. Відтоді щороку національні видання почали включати педагогів у такі рейтинги.

За 4 роки в Премії взяло участь понад 8 500 учасників з усієї України. Цьогоріч про старт нового сезону Global Teacher Prize Ukraine оголосили українські полярники Національної антарктичної станції «Академік Вернадський», подякувавши вчителям та закликавши українців відзначити їхню роль. Організатори Премії впевнені: вчителі заслуговують на таку увагу і повагу, адже саме вони створюють фундамент для розвитку держави.

Зоя Литвин, засновниця Громадської спілки «Освіторія» та національної премії Global Teacher Prize Ukraine: «Цьогоріч Україна святкує 30 років Незалежності та відзначатиме свої здобутки. Ми хочемо, щоб країна не забувала: за кожним великим досягненням стоїть вчитель – за станцією «Академік Вернадський» в Антарктиді, за перемогами на Євробаченні та на Олімпіадах, за українцями в NASA та українськими компаніями у Кремнієвій долині. Відзначимо тих, хто надихнув, навчив, виховав наших науковців, спортсменів, артистів, бізнесменів та громадських діячів. Закликаю кожного українця згадати про тих, хто стояв на початку вашого успіху».

Внесок українських вчителів у здобутки української освіти відзначив і Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет: «Усе починається з вчителя. Завдяки його праці, знанням, доброті та любові зростають нові й нові покоління юних українців. Саме освітяни щоденно віддають школярам, студентам скарби своїх знань, прищеплюють їм почуття любові до України, вселяють віру в їхні сили, вчать долати труднощі та здобувати перемоги. Це від їхнього професіоналізму та наполегливості залежить якість освіти. Вчителі будують Нову українську школу, вкладаючи в учнів свою частинку душі. Адже тепло учительської доброти кожен із нас проносить через усе життя. Хочу подякувати всім організаторам Премії. Те, що ви робите – надихає наших вчителів на нові досягнення. Восени, під час торішньої Премії, я спілкувався з фіналістами особисто. І знаєте, переповнює гордість за кожного з них: талановиті, вмотивовані, професійні, еталон знань, зразок громадянської зрілості та поведінки – все це про наших вчителів. МОН зі свого боку працює над створення гідних умов життя для наших освітян. І одним із важливих рішень у 2021 році стало збільшення посадових окладів освітян майже на 30% протягом року».

Учительський «Оскар», як іноді називають Премію, має на меті не лише прославити вчителів, а й створити їм майданчик для впливу. Щороку фіналісти Премії обговорюють із Президентом України та Міністром нагальні питання освіти, створюють власні громадські організації та літні школи для молодих колег, працюють із місцевою владою та громадами.

Пресцентр МОН.


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram