Зимувати на Антарктиду їде 26-та українська антарктична експедиція

   

 

Вчора, 24 березня, на станцію «Академік Вернадський» вирушила 26-та річна Українська антарктична експедиція (УАЕ). Її учасники проведуть в Антарктиці близько 13 місяців. Команда знову є наймолодшою серед усіх попередніх експедицій.

«Українська експедиція здійснює важливу місію, вивчаючи багато процесів, які необхідні для наукових досліджень. Зокрема, це стосується й моніторингу зміни клімату. Приємно, що наші науковці вкотре вирушають на континент. Наразі на станції проводиться ремонт для поліпшення умов праці. Також минулого року за підтримки Уряду були значно збільшені виплати нашим полярникам», – зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Загалом у 26-й експедиції буде 12 учасників: 7 науковців, лікар, кухар, дизеліст, системний механік та системний адміністратор. Серед них одна жінка – біологиня Оксана Савенко, яке вже вдруге їде на зимівлю (це також рекорд, раніше жодна жінка двічі не зимувала).

Повний список учасників 26 УАЕ можна переглянути тут або на інфографіці.

Перед поїздкою до Антарктиди вся команда пройшла обов’язковий тижневий тренінг, здобувши знання та навички, необхідні для роботи й життя на станції: починаючи від лекцій про напрями досліджень на «Вернадському» та правовий статус Антарктики і закінчуючи роботою з обладнанням та тренуваннями з пожежної безпеки. Важливою складовою тренінгу також була психологічна підготовка колективу під наглядом фахівців. Майбутні полярники вчилися взаємодіяти між собою в умовах, наближених до станції.

Основними завданнями учасників річної експедиції є:

проведення щоденних вимірювань;

проведення запланованих досліджень;

підтримка роботи станції.

Наприклад, метеорологічні вимірювання тривають з 1947 року й використовуються як для прогнозування погоди в Україні та світі, так і для глобальних прогнозів змін клімату на планеті.

Одне з найдовших спостережень на нашій станції – за концентрацією озону в атмосфері – розпочалося в 1957 році. Свого часу це дослідження дало змогу британським дослідникам відкрити таке явище, як озонова діра, а зараз українські вчені проводять постійний моніторинг її стану.

 

Понад два десятиліття тривають започатковані українськими вченими вимірювання стану іоносфери.

Заплановані дослідження за п’ятьма основними напрямами:

геокосмічні;

геолого-геофізичні;

гідрометеорологічні;

океанографічні;

біологічні.

Більша ж частина учасників експедиції вирушила до Антарктиди ввечері, 24 березня, з аеропорту «Бориспіль». Їхній шлях проходитиме через Туреччину, Бразилію та Чилі, де на команду чекає двотижневий карантин. Відтак кораблем вони мають дістатися станції.

Через пандемію COVID-19 та різкий ріст захворювань в Україні перед поїздкою полярники максимально обмежили всі контакти та пройшли тести на наявність вірусу, а Національний антарктичний науковий центр не організовував традиційні урочисті проводи експедиції за участю медіа та інших гостей.

Нагадаємо, вперше в історії Глава Української держави поспілкувався з полярниками, які там працюють. Зустріч проходила через відеозв’язок.

http://Повідомили на сайті МОН


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram