Особливі таланти особливих дітей

   

Вже традиційно Рівне приймає обласний фестиваль художньої творчості «З вірою у майбутнє». На сцені конкурсу зустрічаються талант і краса, грація і майстерність, а ще здійснюються мрії!

Як от для чотирнадцяти веселих та творчих учасників танцювального колективу «Сонях». Хтось вже має за спиною досвід виступів на великій сцені, а для юних «Соняхів» це дебют. Діти представляють Спеціальну школу м. Костопіль. В колективі є зовсім маленькі, шестирічні учасники та п’ятнадцятирічні підлітки. В закладі вчаться діти з порушеннями опорно-рухового апарату, втім, без яскравих «Соняхів» не обходиться жоден захід, адже вони – це заряд енергії та позитиву.

Історія колективу «Квіти України» налічує кілька років. Діти займаються вокалом у стінах Спеціальної школи №1 смт. Клевань. За час функціонування учасники ансамблю взяли участь у фестивалях, конкурсах від обласного і всеукраїнського до міжнародного рівнів, де неодноразово ставали лауреатами та переможцями, отримали визнання від членів журі Іспанії, Болгарії та Італії. Зокрема, Міжнародний фестиваль – конкурс мистецтв «Sunny Smile Bulgaria», наймасштабніше співоче шоу «Битва Хорів», Всеукраїнський фестиваль пісні і танцю «Весняний первоцвіт», Всеукраїнський фестиваль творчості «Барви життя» та інші. На цьогорічний конкурс колектив підготував пісню «Моя любов».

Є щось дуже зворушливе в тому, як чисті голоси виводять пісні  про дитячі радості, пригоди, відкриття… Дорослим у цей світ, на жаль, ходу немає. Хіба-що декотрим особливим талантам – тим, хто подорослішав, а дитинства не загубив. Щирий дитячий спів здатен розгладити зморшки на чолі навіть дорослої людини.

Втім, співати можна не лише голосом…Вади слуху ніяк не заважають вихованицям Острозької спеціальної школи №1 співати з дитинства. Жестовою мовою. Найкращі подружки, Яна Березко та Мілана Палій є учасницями гуртка жестової пісні «Мелодія серця». Яна енергійна та весела, вона любить проводити час з друзями. Мілана – спокійна та виважена,  у вільний час фотографує та читає. Незважаючи на це, дівчата  нерозлучні і допомагають одна одній у всьому. Гурток жестової пісні «Мелодія серця» став для дівчат місцем, де вони можуть проявити свій талант та ділитися ним з іншими.

Вони співають, танцюють, грають на музичних інструментах, декламують вірші, демонструють акторські вміння, займаються у спортивних гуртках, ходять у звичайні садки і навчаються у звичайних школах. В цих діток, можливо, і є особливі потреби, проте вони такі ж, як і решта дітей!

Дивлячись на сцену фестивалю «З вірою у майбутнє», замисліться, що кожен маленький шедевр – це щоденний подвиг дітей, які завдяки творчості хоч на деякий час забувають про свої фізичні вади та душевні переживання. Творчість для них – це сенс життя і одна з небагатьох можливостей реалізувати себе, стати частиною суспільства.

Колектив «Квіти України»

Колектив «Сонях»

Яна Березко та Мілана Палій


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram