Як провести літо з користю для дитини: поради психологів

   

В перші дні літніх канікул батьки замислюються над тим, як організувати дитяче дозвілля і чим зайняти дитину влітку. Адже хочеться, щоб дні відпочинку у цей непростий воєнний час пройти весело, насичено та з користю. Психологи дають кілька влучних порад аби діти відновилися за літо та з новими силами прийшли на навчання у вересні.

Порада №1 «Спільно з дитиною складіть літній графік»

Психологи радять в перші дні літа надати можливість дитині відпочити так, як вона бажає. В той самий час графік обов’язково створити разом, що допоможе формувати у дитини власне відчуття часу.

Однією із цікавих практик є «колажні мрії» – створення своїх планів та мрій через фотографії та малюнки. Така техніка допомагає подолати напругу в тілі, оскільки залучає дрібну моторику, коли ми вирізаємо із журналів, поєднуємо, клеїмо різні елементи, візуалізуючи ідеальну картинку літніх планів.

Порада №2 «Зробіть акцент на ресурсні активності»

Психологи наголошують, що канікули – це час, коли необхідно сфокусуватися на відпочинку. Це ідеальний час для ресурсних активностей – занять, які наповнюють і психологічно перезавантажують. При цьому варто зважати на інтереси дитини і тестувати різні варіанти проведення часу.

Для молодших школярів варто акцентувати увагу на ігровій активності. При цьому батькам варто прислуховуватися до дітей, які інтуїтивно розуміють, звідки вони можуть черпати ресурси. Інший варіант – спорт. Дитину можна записати до спортивної секції, табору, або разом проводити спортивні вікенди.

Порада №3 «Скористайтеся можливістю табірного відпочинку»

Одним із найкращих варіантів для відновлення є табірний відпочинок, де враховано і розвиток, і навчання, і дозвілля. Підібрати заклад можна за інтересами або знайти тематичну зміну. Альтернативою табору може стати участь у майстер-класах, що допоможе дитині не лише соціалізуватися, а й наповнити її внутрішньою енергію під час виконання цікавої активності.

Порада №4 «Проведіть більше часу сім’єю»

Не менш важливим є спільне проведення часу із сімʼю. Водночас спільні активності мають бути цікавими для всієї родини – не варто робити щось тільки заради дитини, адже роздратування батьків від нецікавого відпочинку буде відчутним для малечі. Можна разом поїсти морозива в кав’ярні, сходити на цікавий фільм або спектакль, влаштувати пікнік, замовити піцу додому та пограти в настільні ігри.


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram