Відбувся перший регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування»

   

Нові стандарти та меню, сучасні технологічні процеси, роль громад та керівників закладів освіти в успішній реалізації реформи шкільного харчування, ефективний контроль і безпека. Про це та багато іншого йшлося під час форуму «Реформа системи шкільного харчування», який відбувся сьогодні, 13 серпня 2021 року, за участі Першої леді України Олени Зеленкської, Міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка та представників громадської організації «Національна асоціація громадського харчування». У події взяли участь представники органів державної влади Київської, Житомирської, Черкаської, Чернігівської областей та міста Київ.

У події взяли участь представники органів державної влади Київської, Житомирської, Черкаської, Чернігівської областей та міста Київ.

«Ми запланували та вже розпочали проведення п’яти регіональних форумів для освітян та управлінців, головна мета яких – донести єдине бачення реформи шкільного харчування, її основні складові, розподіл завдань та обов’язків. Такі регіональні форуми необхідні, щоб представники місцевої влади та освітяни могли не лише дізнатись всі деталі щодо нових норм і практик, але й продовжити відкритий діалог з ініціаторами реформи та поширювати ідеї здорового і корисного харчування у своїх громадах», – розповіла Олена Зеленська.

Реформування шкільного харчування, спрямоване на розбудову системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок і здійснюються відповідно до Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища в Новій українській школі.

«Наша мета – створити безпечне та здорове освітнє середовище, яке сприятиме кращій реалізації інтелектуального, фізичного, соціального та емоційного розвитку учнів, а також матиме позитивний вплив на стан громадського здоров’я, економіки та демографії в цілому в Україні. За рахунок освітньої субвенції в 1809 школах, в яких навчається понад мільйон учнів, вже створено належні умови для організації якісного харчування: повністю або частково оновлено застаріле технологічне обладнання, проведено ремонти харчоблоків, встановлено вентиляційні системи,  відремонтовано електромережі, підвищено якість питної води. Такі потужні результати стали можливими завдяки командній роботі, яка здійснюються за ініціативою та під патронатом Першої леді України Олени Зеленської. Проте це не завершальний крок, адже МОН і надалі працюватиме над впровадженням реформи безпечного й здорового шкільного харчування», – зазначив Сергій Шкарлет.

Міністр розповів, що пріоритетами для МОН у процесі реформи залишаються такі заходи:

  • модернізація харчоблоків;
  • організація інформаційно-роз’яснювальної роботи з розбудови системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок;
  • підвищення фахової спроможності всіх причетних до організації шкільного харчування – освітян, управлінців і кухарів.

Під час форуму також йшлося про складові реформи, оновлення нормативної бази, безпечність та якість, ресурсне забезпечення, культуру здорового харчування, строки реалізації реформи та очікуваний результат. Важливим аспектом реформи є моніторинг її впровадження, яким опікується, зокрема, Держспоживслужба. Завдяки моніторингу вдалося не лише виявити слабкі місця в матеріально-технічному забезпеченні шкільного харчування, але й напрацювати цінний досвід розв’язання актуальних проблем. Співпраця з органами місцевого самоврядування та безпосередньо із засновниками закладів є ключовим показником до успішних результатів реформи.

З-поміж інших тем форуму:

  • нові норми – тлумачення, етапність переходу, «гнучкий період»;
  • нове меню – підхід до складання, технологічні карти, система погодження, рекомендоване меню;
  • кухар як носій нових знань і основний реалізатор реформи;
  • успішні кейси інших країн та імплементація їх в Україні;
  • безпека приготування та НАССР;
  • проведення публічних закупівель у сфері організації харчування та добросовісна конкуренція;
  • проєктний підхід переоснащення закладів – капітальний ремонт, будівництво з нуля.

Міністерство освіти і науки України спільно з Офісом Першої леді та Міністерством охорони здоров’я вже розпочали проведення вебінарів за участі освітян та управлінців щодо розбудови системи безпечного і здорового шкільного харчування. Такі вебінари проводитимуться щомісяця та охоплять наступні теми: досвід державно-приватного партнерства, технологічне забезпечення шкільного харчування, особливості організації харчування в умовах протиепідемічних обмежень, організація харчування дітей з особливими дієтичними потребами тощо. Також упродовж серпня-вересня цього року відбудуться ще 4 регіональні форуми «Реформа системи шкільного харчування» в інших областях України.

Нагадаємо, що залишки освітньої субвенції можна використовувати на оновлення харчоблоків.

ПРЕСЦЕНТР МОН


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram