Острозька академія: 445 років історії вищої освіти в Україні

   

В Острозькій академії реалізовуватимуть грантовий проєкт «Острозька академія: 445 років історії вищої освіти в Україні» в межах партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму.

Як розповіла керівниця проєкту, кандидатка історичних наук, директорка Музею історії НаУОА Анастасія ХЕЛЕНЮК, переосмислення музею, присвяченого історії університету, буде втілене в життя завдяки переможному грантовому проєкту від Міжнародного благодійного фонду відродження «Острозької академії». У рамках проєкту планується повністю змінити локалізацію експозиції. Це дасть можливість розширити експозицію та по-новому її презентувати.

Історія академії буде представлена у двох окремих залах. У першій — буде висвітлено історію заснування й діяльності навчального закладу в XVI—XVII ст. та відтворено кабінет ректора академії Герасима Смотрицького; у другій — йтиметься про феномен відродження Острозької академії у 1994 році та про 25 років її нової історії. Передбачається, що новостворені експозиції будуть доповнені 3D моделями, мультимедійними елементами та аудіогідами двома мовами. Завдяки цьому вони стануть інтерактивними, сучасними, доступними та ще більш цікавими різним категоріям відвідувачів.

Другий тематичний розділ присвячений новітній історії академії, що охоплюватиме перші 25 років її діяльності і розповідатиме про феномен відродження академії у контексті розвитку нової української освіти періоду незалежності. Важливим, якщо не ключовим моментом є те, що історія відродження академії XX ст. — це передусім історія людей, що її творили. Тому на це буде зроблено особливий акцент.

Екскурсію і контент експозиції будуть доповнювати відеоролики, у яких в легкій та цікавій формі розповідатиметься про місто Острог XVI—XVII ст, Острозьку академію та історію української вищої освіти. Така форма подачі інформації буде зручною та корисною, в тому числі, для наймолодших відвідувачів музею.

У жовтні, на завершальному етапі проєкту, команда планує організувати форум «Університетські музеї: виклики 21 століття». Тоді у колі фахівців та лідерів думок музейної сфери буде обговорено результати проєкту, тонкощі, специфіку та досвід реалізації такої ініціативи власне університетським музеєм.

«Університетські музеї — це ціла ланка цікавих закладів, які тривалий час законодавчо були в невизначеному статусі. У вересні минулого року були прийняті зміни до Закону України «Про вищу освіту», згідно з якими університетам дозволили офіційно організовувати музеї і надавати відповідні посади працівникам. Це новий етап в історії університетських музеїв. Тому ми хотіли б познайомитися з іншими колегами, поділитися досвідом та налагодити співпрацю»,

прокоментувала пані Анастасія.

Щоденна всеукраїнська газета «День»; №111-112, (2021); Рубрика: Суспільство


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram