В Острозькій академії відбулася міжнародна українсько-польська конференція «Солідарність народів»

   

19-20 жовтня Національний університет «Острозька академія» та Товариство «W Trosce o Dom Ojczysty» за підтримки Канцелярії Голови Ради Міністрів Республіка Польща провели міжнародну польсько-українську конференцію «Солідарність народів», присвячену Анні Валентинович і польсько-українським відносинам.

Перший день заходу розпочався з екуменічної молитви за свободу й солідарність України й Польщі у студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького НаУОА.

«Вітаю польських й українських учасників конференції «Солідарність народів». Сьогодні історія України пишеться кров’ю. Приємно, що в нелегкий час російсько-української війни поляки як добрі сусіди, християни, друзі надзвичайно активно допомагають українцям. Щиро дякуємо за це. Бажаю цікавих, плідних виступів і дискусій учасникам конференції!»,

 зазначив настоятель храму, протоієрей, доктор педагогічних наук, професор Василь Жуковський.

З вітальними словами до учасників конференції звернулися: ректор Острозької академії, доктор психологічних наук, професор Ігор Пасічник; Генеральний Консул Республіки Польща в Луцьку Славомір Місяк; полковник, викладач Варшавського університету, почесний професор Острозької академії Тадеуш Кшонстек; голова Товариства «W trosce o dom ojczysty» ім. Анни Валентинович Ян Карандзей; Гощанський селищний голова Микола Панчук.

Ректор Острозької академії, доктор психологічних наук, професор Ігор Пасічник звернувся зі вступним словом:

«Вітаю вас у стінах Національного університету «Острозька академія». Усі ми усвідомлюємо, що зараз маємо можливість провести цю конференцію й жити відносно в мирних обставинах завдяки неймовірному героїзму українських воїнів, які захищають не тільки Україну, але і всю Європу від нашого найлютішого ворога. Ми сьогодні будемо говорити про солідарність і персоналії. Стосунки українців і поляків закріплені тисячолітньою історією на генетичному рівні, і вже ніхто ніколи ці стосунки не розірве. Вважаю, що в цій історії чільне місце займе Анна Валентинович – українка, яка змогла об’єднати поляків, присвятила своє життя польській солідарності, віддала своє життя за Польщу. Cьогоднішня конференція – це лише початок того, що ми здійснюємо навколо цієї унікальної особистості, яка об’єднує два наші народи. Ми пишаємося, що це наша землячка. Ми знаємо про неї мало і ще дуже багато необхідно досліджувати, щоб розкрити всю сутність цієї людини. І я вважаю, що наші конференції в майбутньому будуть продовжуватися й вони стануть традиційними саме у стінах Острозької академії».

Ця конференція є першою з моменту повномасштабного російського вторгнення в Україну зустріччю істориків, політологів, журналістів і політиків обох наших народів.

Організатори події поставили ціль – здійснити глибоку рефлексію над польсько-українськими взаєминами, провести аналіз їх історичних аспектів, а також осмислити уроки, які ми повинні зрозуміти з історії й окреслити перспективи на майбутнє в ситуації поглиблення співпраці, взаєморозуміння й підтримки.

Проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА, доктор філософських наук, професор Дмитро Шевчук зауважив:

«Нам надзвичайно приємно, що у стінах Острозької академії відбувається ця конференція. Дуже тішить, що зібралося коло справжніх приятелів нашого університету й України. Щиро дякуємо колегам за ініціативу щодо проведення конференції. Одним із мотивів того, чому обрали саме таку назву конференції стало те, що Анна Валентинович – це солідарність. Якщо йдеться про сучасні польсько-українські відносини – це теж солідарність. На мою думку, у нашому розумінні політики не вистачає саме звертання до таких основоположних категорій як солідарність, спільне благо, політична дружба. Велика перевага нашої конференції в тому, що ми можемо не обмежуватися лише певною тематикою, але обговорити цілісність і показати різнобіччя того, що ми називаємо «солідарністю народів».

Серед спікерів першого дня конференції:

  • Януш Валентинович, син Анни Валентинович;
  • Ян Карандзей, голова Товариства «W Trosce o dom ojczysty» імені Анни Валентинович;
  • Тетяна Бартицька, родичка Анни Валентинович;
  • Валентина Романюк, журналістка;
  • Кшиштоф Яблонка, історик, колишній консул Республіки Польща в Харкові;
  • Анджей Гельберґ, журналіст;
  • Дмитро Шевчук, проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА, доктор філософських наук, професор;
  • Микола Княжицький, журналіст і політик;
  • Андрій Смирнов, доктор історичних наук, професор кафедри історії ім. проф. М. П. Ковальського;
  • Сергій Гемберг, заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації;
  • Євген Магда, директор Інституту світової політики, доцент кафедри видавничої справи та редагування Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського.

Також у перший день конференції відбулося відкриття виставки, присвяченої Анні Валентинович. Авторкою виставки є Магдалена Ленарт, а українська версія була підготовлена Музеєм історії Острозької академії.

«У Польщі є свій варіант виставки, але тут вона особлива, бо додали саме український аспект. Два останніх слайди підготовані для сьогоднішньої конференції і щоб наші студенти, гості університету мали можливість переконатися в тому, що Анна Валентинович походить із Рівненщини і для України вона теж має бути знаковою постаттю»,

 зазначив Дмитро Шевчук.

Другий день конференції розпочався з панельної дискусії, спікерами якої стали:

  • Ян Пєкло, колишній посол Республіки Польща в Україні;
  • Петро Кралюк, доктор філософських наук, професор кафедри теорії та історії держави і права;
  • Кшиштоф Яблонка, історик, колишній консул Республіки Польща в Харкові;
  • Сергій Штурхецький, кандидат наук з державного управління, доцент кафедри журналістики та PR менеджменту;
  • Анастасія Равва, генеральна продюсерка телеканалу Espreso.tv;
  • Анджей Гельберґ, журналіст;
  • Володимир Трофимович, доктор історичних наук, професор кафедри історії ім. проф. М. П. Ковальського.

Голова Незалежної медіа-профспілки України, кандидат наук з державного управління, доцент кафедри журналістики та PR менеджменту НаУОА, співорганізатор конференції Сергій Штурхецький зазначив, що конференція – це засіб знаходження порозуміння і платформа для знаходження відповідей на ті серйозні виклики, які постали перед українським і польським народами в час повномасштабної російської агресії.

«Солідарність народів» для нас – не просто назва, гасло, а реальний механізм співпраці, який дозволяв нашим народам раніше, і, впевнений, дозволить у майбутньому перемагати. Ідея подібної конференції, присвяченої постаті нашої землячки й польської героїні Анни Валентинович, була давно. У Польщі вже тривалий час існує товариство ім. Анни Валентинович. І, мабуть, не випадково, саме в такі драматичні моменти історії наш захід вдалося провести. Конференцією учасники й учасниці заходу вирішили не обмежуватися, невдовзі свою активну діяльність розпочне Центр ім. Анни Валентинович у Рівному, який зосередиться на просвітницько-гуманітарній діяльності. Незабаром ми маємо намір видати матеріали конференції, продовжити зустрічі й фахові дискусії».

«Від імені організатора конференції – Товариства «W trosce o dom ojczysty» ім. Анни Валентинович – сердечно дякую нашим партнерам, Національному університету «Острозька академія», ректорові Ігорю Пасічнику й проректору Дмитру Шевчуку за гостинність і добру співпрацю. Її результатом стала дводенна конференція, під час якої ми мали змогу обговорити польсько-українські відносини, які мають опору на спільній історії, а також нинішні, які ми повинні розбудовувати задля підтримки солідарності наших народів.

Дякую й іншим партнерам, зокрема Незалежній медіа-профспілці України, яку представляє Сергій Штурхецький, а також Культурно-освітньому центру імені Т. Сосновського й пану Ярославу Ковальчуку за допомогу й підтримку в організації цього заходу. Нам вдалося організувати першу велику подію, яка є надзвичайно важливою для польсько-українських відносин, від початку війни в Україні. Дякуючи патронці Товариства й водночас конференції, Анні Валентинович, нам вдалося знайти мости, що єднають наші народи. Польська героїня, яка має українське походження, є символом, на якому ми повинні будувати майбутні відносини, що спираються на співпрацю й діалог.

Дякую також численним учасникам конференції, особливо молоді, у якої було відчутне зацікавлення й розуміння значення цієї події. Дякую за виступи всім спікерам, які зробили значний внесок у розуміння тематики конференції й визначили напрями для майбутніх дискусій. Ми повинні бути чуйні до загроз із боку зовнішніх сил, які зроблять усе, аби перешкодити розбудові наших відносин і дружби. Тішуся через готовність української сторони продовжувати співпрацю й перетворити нинішню конференцію на циклічну подію, яка буде повторюватися в наступні роки. Конференція «Солідарність народів» стане початком діяльності Товариства в Україні, оскільки ми започатковуємо в Рівному Польсько-український центр імені Анни Валентинович. Тож запрошуємо українські організації до співпраці»,

 наголосив голова Товариства «W trosce o dom ojczysty» ім. Анни Валентинович Ян Карандзей.

Також під час другого дня конференції відбувся круглий стіл, присвячений польсько-українським стосункам.

«Для мене честь виступати в Острозькій академії, яка є не тільки першим закладом вищої освіти Східної Європи, але й осередком сучасної науки»,

 підсумував Євген Магда.

До слова, Анна Валентинович – українка, відома громадська діячка, одна із засновниць польської спілки «Солідарність».


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram