В атмосфері креативу та науковості: підсумки Літньої профільної школи для МАНівців

   

Лекції та практичні заняття з історії та культури краю, відвідини замків Рівненщини та Волині, дослідження космосу та відпочинок на природі в дружньому колі однодумців. Завершилася профільна літня школа 2023 для юних МАНівців.

Нагадаємо, що учасниками школи були 26 переможців ІІ та ІІІ етапів Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України. Впродовж 10 днів школярі брали участь у насиченій програмі, яка включала мандрівки до Дубенського та замку Любарта, побували у музеї арт-мистецтва Корсаків, музеї техніки і технологій та промислового дизайну, працювали з психологом, а також знайомилися із розробками місцевих науковців.

Небайдужу до стану довкілля молодь об’єднала тема «Технології захисту навколишнього середовища». Серед іншого, учасники досліджували творчість рівненського музиканта, художника, мультиплікатора Юрія Журавля, фотомитця Олександра Харвата. Обговорили роботи художника-мураліста Костянтина Качановського, зокрема його артоб’єкт «Красавиця терпіти не буде». Пригадали роботи всесвітньовідомих художників із Франції – Бенсі, Крістіана Гемі.

Кожен день у профільній літній школі був насиченим інформацією і свіжими враженнями. Жваво обговорювалась МАНівцями і діяльність українських театрів. Юні науковці брали участь у фотовернісажі та інтелект-грі, займалися арт-терапією «Художній розпис на тканині», яка заспокоювала юні уми після інтелектуальних баталій. Разом з завідувачем лабораторії космічних досліджень РМАНУМ Євгеном Малиновським учасники школи спостерігали за зірками та планетами.

Workshop «Як обрати професію» допоміг учням старшої школи та її випускникам підійти до вибору власної професії з наукової точки зору. А як же без спортивних ігор, басейну та відпочинку на природі!? Окрім досліджень школярі мали змогу порелаксувати та обмінятися враженнями після активного дня.

На фініші, тобто 10 дня літньої школи учасники дійшли до завершення та захисту власних наукових проєктів. Проєкти представляли учасники двох шкіл: «Світ до 2050 року у контексті розвитку людства та технологій», «Рівненщина на культурній мапі України».

Запрошені на урочисте закриття школи гості, серед яких був директор департаменту освіти і науки Рівненської ОДА Петро Коржевський та його заступниця Марина Пашковська, щиро привітали юних МАНівців із успішним завершенням навчання, вручили свідоцтва встановленого зразка. А ще – побажали успіхів у житті, здійснення мрій, нових цікавих проєктів!

«Дуже важливо щоб в житті кожен з нас мав такі спогади, які в подальшому могли освітити життя не лише собі майбутньому, а і всім, хто поруч. Не менш важливо мріяти, будувати різні плани, можливо спотикатися і падати, але вставати і іти далі. Тут ми здобули безцінний досвід та знання», – підсумувала учасниця літньої школи Олександра Семігута.


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram