Що таке навчально-практичні центри, які документи потрібні для їх створення, і за яким принципом розподілять 259 млн гривень – відео

   

До 21 березня 2020 року місцеві адміністрації можуть надсилати заявки на конкурс зі створення навчально-практичних центрів. Для цього передбачено 259 млн гривень, які МОН розподілить між закладами-учасниками за прозорими та чіткими критеріями. Відеороз’яснення про умови та терміни конкурсу було опубліковане на YouTube-каналі МОН сьогодні, 5 березня 2020 року, а також у відповідному розділі сайту.

“Від початку прийому заявок ми намагаємось відповідати на усі запитання закладів або місцевих управлінь. Адже це вперше, коли створення центрів проходить у форматі конкурсу з чіткими правилами та критеріями. Сподіваюсь, що це відео додатково допоможе управлінцям зорієнтуватися у термінах подачі документів, етапах конкурсу та критеріях, за якими здійснюватиметься відбір”, – підкреслила гендиректор директорату профосвіти МОН Ірина Шумік.

Надсилати заявки потрібно на адресу директорату: 01601, місто Київ, бульвар Шевченка, 16. Впродовж 30 днів комісія МОН розглядатиме подані від ОДА заявки і за потреби звертатиметься за додатковою інформацією. У квітні на сайті МОН буде оприлюднений перелік закладів, які отримають фінансування.

Довідково

Навчально-практичні центри (НПЦ) – це частина приміщень закладу професійної освіти з новим обладнанням та технікою. Там учні проводять практичні заняття, а дорослі – підвищують кваліфікацію або перенавчаються.

У 2020 році Кабмін виділив 259 млн гривень на створення навчально-практичних центрів – це у 5 разів більше, ніж у попередні роки. Для того, щоб ці кошти були витрачені ефективно, МОН змінило принцип їх розподілу. Раніше центри відкривали за професіями і відбирали для цього заклади. Тоді як зараз заклади проходитимуть конкурс, де доводитимуть готовність до відкриття таких осередків. Крім того, вони самостійно визначатимуть, за якою професією відкривати НПЦ, і мають показати позитивний вплив від відкриття центру на розвиток регіону. Нині в Україні працює понад 230 навчально-практичних центрів за різними професіями.


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram