Реформуємо, модернізовуємо, вдосконалюємо! У Рівному освітяни обговорили новації у позашкіллі

   

«Новому позашкіллю бути!» – під таким гаслом відбувся обласний семінар для директорів закладів позашкільної освіти «Трансформація освітнього процесу ЗПО в нових реаліях».

Учасники семінару відвідали Рівненський палац дітей та молоді, де функціонують клуби, секції, гуртки різних напрямів, що сприяють розвитку творчих інтересів, здоровому способу життя, організації вільного часу та дозвілля дітей.

«Нове позашкілля, яке ми поступово впроваджуємо в області буде дитиноцентричним. Тобто інтереси дитини мають стати цінностями освіти і основою організації усіх освітніх процесів. У новій системі ми маємо підбирати індивідуальну освітню траєкторію для кожного. Сподіваємося, що вже у найближчому майбутньому діти зможуть побачити нове позашкілля», – сказав на відкритті заходу директор департаменту освіти і науки Рівненської ОДА Петро Коржевський.

Викладачі закладу поділилися з гостями досвідом роботи та продемонстрували, як відбувається освітній процес у ПДМі. Зокрема, освітяни відвідали заняття в групі для найменших «Бебі Академію», класи Школи образотворчого мистецтва. В них діти мають змогу займатися скульптурою, ліпленням, живописом та вивчати історію мистецтв. Також у школі функціонують гуртки мереживоплетіння, соломоплетіння, паперової пластики, ткацтва та батіку.

Особливістю театру «Намисто», який функціонує з 2017 року є те, що актори – молодь та дорослі люди з ментальною інвалідністю.Театр особливих акторів – це шлях до реабілітації який спрямований на розвиток, самореалізацію і соціалізацію молоді з особливими потребами. Наймолодшому учаснику 19, а найстаршому – 38 років. У своєму репертуарі колектив має 2 вистави та організацію Міжнародного фестивалю. Впродовж семінару учасники відвідають заняття у IT-школі, етнокультурному центрі, школі народного танцю та музичній студії.

«Нова освіта дивиться на кожну дитину, на кожну молоду людину, як на особистість, яка знаходиться в процесі свого розвитку і формуванні власного мейнстриму», – такою тезою підтвердила загальну тенденцію до змін в системі позашкільної освіти директорка Рівненського ПДМ Ірина Первушевська.

В рамках семінару директори-позашкільники прослухали ряд лекцій щодо підвищення результативності освітньої діяльності ПДМ, роботи в кластерах та технологіях менеджменту.

Варто додати, що у 2022-2023 навчальному році на Рівненщині забезпечено функціонування 37 закладів позашкільної освіти. З них 5 закладів обласного підпорядкування, решта – належать до територіальних громад сіл, селищ, міст. Для дітей сьогодні працюють майже 1800 гуртків науково-технічного, еколого-натуралістичного, туристично-краєзнавчого, оздоровчого та інших напрямів. Позашкільною освітою охоплено 26 тисяч 720 учнів, що становить 15,6 % від загальної чисельності здобувачів освіти.


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram