Професійна освіта – освіта можливостей!

   

Партнерство професійної освіти та бізнесу – запорука інвестиційної привабливості регіону. Про це йшлося на засіданні колегії Рівненської ОДА.

Важливу роль у розвитку професійної освіти відіграє системна співпраця із роботодавцями. Представників бізнесу активно долучають до модернізації освітніх просторів, створюючи на базі існуючих закладів професійної (професійно-технічної) освіти навчально-практичні центри (далі НПЦ). Це частина приміщень діючих закладів із сучасним обладнанням та технікою, необхідними для отримання професійних кваліфікацій.

Вони, як зазначив у своїй доповіді під час колегії директор департаменту освіти і науки Петро Коржевський, є інвестиційно-привабливим проєктом не лише для Рівненщини, але й України загалом.

Завдяки діяльності навчально-практичних центрів кожен може отримати професійні компетенції, щоб згодом відкрити власну справу. Молодь здобуває нові навики, а дорослі – підвищують свою кваліфікацію або перенавчаються. Також тут можуть пройти стажування уже працевлаштовані фахівці підприємств, майстри виробничого навчання, а ще це сучасна база втілення інноваційних педагогічних та виробничих технологій.

  • Важливо, що 82 відсотки випускників закладів професійної (професійно-технічної) освіти працевлаштовані за фахом. Самі підприємці звертаються, щоб поділитися досвідом та підготувати працівників, навики яких чітко відповідають сучасним потребам ринку, – додає директор департаменту.

Бізнес сьогодні потребує не сезонного працівника, а зростання та постійного розвитку потенціалу підприємства. Тому при створенні такого центру може інвестувати у нього «з нуля» або ж у партнерстві із закладом чи місцевою владою. Крім того підприємство може консультувати заклади професійної освіти щодо закупівлі устаткування, надавати витратні матеріали.

Подібна взаємодія сприятиме у перспективі розвитку трудового потенціалу регіону, появі нових робочих місць, популяризувати професійну (професійно-технічну освіту).


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram