Професійна освіта. Актуальність

   

Професійна освіта – невіддільна частина успішного майбутнього нашої області та країни в цілому. Це та складова освітньої системи, що створює наше комфортне життя. Ми маємо її помічати просто вмикаючи світло, сідаючи за стіл, споживаючи продукти або ж навіть їдучи в авто. Адже наявність цього всього забезпечують професіонали своєї справи – електрики, столяри, трактористи, кухарі, слюсарі та ще безліч робітників, які є випускниками закладів професійної освіти.

Сьогодні ми говоримо про актуальність робітничих кадрів за плечима яких, може вистояти Україна. Саме їхніми руками ми будуємо та розбудовуємо нашу державу.

Втім, попри велику актуальність і попит у професійних робітничих кадрах – професійна освіта Рівненщини, бувши на постійному шляху до покращення, стикається з різними викликами та проблемами. Зокрема, невизначеність у законному полі, працевлаштування, не конкурентна оплата праці та подекуди відсутність практики.

Професійна освіта ніколи не була дешевою, вона була і є фінансово затребувана та потребує постійного оновлення матеріально-технічної бази. Мова йде про впровадження нових технологій, використання сучасного обладнання та техніки, навчання за новими програмами. Це все потрібно для того, аби професійна освіта змогла, як локомотив витягувати економіку держави на найвищий рівень. Від якого, до слова, залежить рівень суспільного життя.

Беззаперечно в умовах воєнного стану вектор економічного розвитку держави значно змінюється. Та важливо фінансово підтримувати підготовку фахівців, від яких залежить відбудова країни. При чому робити це потрібно на всіх рівнях: державному, місцевому, проєктного менеджменту, заробляти мають і самі заклади профосвіти. Ні для кого не секрет, що європейці  оцінюють професійну освіту і кваліфіковані кадри  вище, аніж ми самі. Вони інвестують в те, аби наші діти отримали у них  якісну освіту, тим же мотивують їх залишатись у себе.

Сьогодні у світі є догма, які професії будуть популярні через якийсь час,  ми прихильні до цього і вивчаємо це. Та  зрозуміли одне – класичні професії залишають, розвиваються та інноваціюються. І станом на сьогодні Рівненщина пропагує ряд сучасних професій.

Не можна оминути аграрний сектор, який годував всю планету. Рівненщина готує дуже багато робітничих кадрів, які в надалі зможуть обробляти землю, вирощувати хліб і сформувати харчовий ланцюжок. Швейне виробництво зуміло перейти з дизайнерського одягу на військові форми, що говорить про високий професіоналізм у цій сфері. Сфера технологій громадського харчування перекваліфіковує своїх кухарів на кухарів дитячого харчування, що є вищим на порядок.  Сучасними і популярними є сфери електрогазозварювальних технологій, обслуговування, будівництва та автомобільного транспорту.

Професійна освіта формує культуру робітника, який не боїться цеху та промислових приміщень, який відстоює по вісім годин на ногах, при цьому постійно залишається уважним і робить якісний продукт.

З часом роботодавці перестануть набирати людей і перекваліфіковувати їх, а будуть брати професіоналів, які економитимуть їх час, даватимуть високий відсоток продуктивності. Роботодавцям варто бути сміливими запрошувати професіоналів. Звичайно, інколи вони відстають від того обладнання, що має професійна освіта Рівненщини. Але все на крок попереду часу.

Професійна освіта Рівненщини – це про гнучкість та швидку реакцію на запити ринку праці. Саме тому Рівненська область готує робітників різноманітних професій,  які дозволять будь-кому знайти себе та реалізувати.


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram