Запущено платформу “Всеукраїнська школа онлайн”

   

Міністерство освіти та науки України спільно з Українським інститутом розвитку освіти та Міністерством цифрової трансформації України запустили платформу для дистанційного та змішаного навчання «Всеукраїнська школа онлайн», – йдеться на сайті МОНу.

Проєкт має забезпечити рівний доступ до якісної шкільної освіти учнів 5-11 класів.

Всеукраїнська школа онлайн – E-SCHOOL.net.ua – це сучасний онлайн-ресурс для змішаного та дистанційного навчання учнів середньої та старшої школи з матеріалами, що пройшли експертизу та відповідають державним освітнім стандартам. На платформі розміщені відеопояснення, конспекти, тести, а також є можливість відслідковувати свій навчальний прогрес у режимі реального часу.

Учителі можуть отримати необхідні методичні рекомендації та ознайомитися із прикладами застосування сучасних освітніх технологій. Наразі контент платформи розрахований на два тижні навчання відповідно до календарного плану, та щотижня він буде доповнюватися. Функціонал платформи буде постійно вдосконалюватися та розширюватися.

Платформа «Всеукраїнська школа онлайн» цілком може слугувати інструментом для навчання й у звичайних умовах, адже роль цифрових технологій у суспільстві постійно зростає. Діти зможуть користуватися платформою не тільки під час карантину, а й для ознайомлення з темою, яку пропустили в школі через хворобу або з інших причин.

Навчальний контент українською мовою буде доступним також для дітей та вчителів, які проживають на тимчасово окупованих територіях України,  дітей, які з різних причин перебувають за кордоном та хочуть навчатися за українською державною програмою.

Для створення онлайн-платформи ініціатори проєкту звернулися до ГС «Освіторія», яка вже має необхідний досвід та експертизу, адже з 2013 року втілює масштабні інноваційні освітні проєкти.

До слова, «Освіторія» на запит МОН у 2018 році підготувала тренерів Нової української школи (НУШ) для перенавчання 22 тисяч вчителів початкової школи, а навесні 2020 року на волонтерських засадах допомагала у створенні телеуроків для дистанційного навчання школярів.

Проєкт «Всеукраїнська школа онлайн» підтримав Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Щоб покращити доступність навчального контенту для широкого загалу користувачів, зокрема для дітей з особливими освітніми потребами, ЮНІСЕФ долучився до навчань для авторів уроків та забезпечив експертний супровід із питань інклюзивності. Дитячий фонд ООН разом із партнерами з громадського та приватного секторів працює над створенням додаткових інструментів покращення доступності уроків, зокрема перекладу на українську жестову мову та створення доріжок звукоопису.

Всеукраїнську школу онлайн підтримали також 3 мобільні оператори – Київстар, Vodafone та lifecell. Вони забезпечать безлімітний нетарифікований доступ до сайту платформи та її мобільного застосунку для всіх абонентів (перегляд навчальних відеоматеріалів на каналі YouTube тарифікується згідно з умовами тарифного плану абонента).

За сприяння міжнародного фонду «Відродження» незабаром буде створено мобільний застосунок проєкту та розширено функціонал платформи, що дозволить вчителям адаптувати навчальні матеріали відповідно до індивідуальних потреб учнів.

Платформа створена за підтримки Швейцарії в межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», який впроваджується Консорціумом ГО DOCCU та Цюрихського педагогічного університету (PH Zurich).

Фінансування проєкту здійснюється в межах видатків, передбачених Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

Протестувати ресурс можна за лінком.

Довідково: Платформа «Всеукраїнська школа онлайн» — сучасний онлайн-ресурс для змішаного та дистанційного навчання учнів 5-11 класів з уроками та методичними матеріалами, що відповідають державній програмі. Навчальний контент платформи містить уроки з 18 основних предметів: українська література, українська мова, біологія, біологія та екологія, географія, всесвітня історія, історія України, математика, алгебра, алгебра і початки аналізу, геометрія, мистецтво, основи правознавства, природознавство, фізика, хімія,  англійська мова та зарубіжна література. Після запуску контент платформи буде поступово доповнюватися відповідно до календарного плану.


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram