В Україні оновили Типові правила прийому до закладів профосвіти

   

Зокрема, нововведення стосуються електронного вступу, збільшення повноважень приймальних комісій та гнучкості щодо вступу абітурієнтів з тимчасово окупованих територій.

ℹ️ Електронний вступ

Відтепер правила прийому мають затверджуватися директором закладу не пізніше 1 грудня, вноситися до Єдиної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО) та розміщуються на офіційних сайтах закладів профосвіти.

Приймальні комісії зможуть приймати заяви на вступ в паперовій або електронній формі (через електронні кабінети). Для цього вступники заповнюватимуть е-форму в режимі онлайн, а приймальні комісії розглядатимуть їх впродовж визначеного часу.

Для того, щоб вступники своєчасно отримували консультації щодо електронного вступу, заклади профосвіти створюватимуть консультаційні центри.

Приймальні комісії зможуть приймати документи в паперовій формі також від батьків або законних представників вступників.

ℹ️Гнучкість для вступників із тимчасово окупованих територій

На період воєнного стану, надзвичайної ситуації або особливого періоду вступники матимуть право подати заяву на вступ до будь-якого закладу, незалежно від місця проживання. Заклад не матиме права відмовити у прийнятті документів та у зарахуванні на навчання на умовах державного чи регіонального замовлення через відсутність реєстрації місця проживання вступника на території регіону.  Річне оцінювання та ДПА, отримання свідоцтва про базову або повну загальну середню освіту для вступу в профтех, визначаються окремим Порядком. Тож, якщо у цей період з об’єктивних причин вступник не матиме документа про освіту, він зможе подати виписку з ЄДЕБО про факт отримання такого документа раніше.

ℹ️Прозорість

Опрацьовуючи документи вступників, приймальні комінії надаватимуть розписку щодо отриманих матеріалів. Відмітка про отримання розписки додаватиметься до документів вступника.

Вступники зможуть подати заяви одночасно не більше ніж до 5 профтехзакладів.

?У 2022 році донабір на вільні місця в межах вступної кампанії триває до 1 листопада.

??Все це передбачено оновленими Типовими правилами прийому до закладів профосвіти. Наказ МОН від 10 червня 2022 року № 541, яким визначаються нові правила, вже зареєстровано у Мін’юсті. Документ набув чинності 20 вересня 2022 року, повідомляє МОН (bit.ly/3Br0zuB)


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram