Українські освітяни: уроки миру в час війни – це актуально

   

Вперше в Україні понад 100 освітян стали викладачами програми «Освіти миру HWPL»

Вперше понад 100 освітян з різних регіонів України здобули кваліфікацію викладача програми «Освіти миру HWPL», пройшовши онлайн Тренінг викладачів «Освіти миру HWPL» з 24 листопада 2023 року по 26 січня 2024 року. Тренінг безкоштовно провела міжнародна організація за мир HWPL («Небесна культура, мир у всьому світі і відновлення світла»), яка зареєстрована при ЕКОСОР ООН, у партнерстві з українськими департаментами освіти областей і міст, університетами та школами з метою об’єднання зусиль представників сфери освіти для розвитку освіти у стані війни відповідно до викликів сьогодення.

В ході тренінгу освітяни з 16 областей України та м. Києва, які представляють дошкільні заклади освіти, початкові, основні та старші школи, заклади вищої освіти, прослухали лекції за програмою «Освіти миру HWPL» на основі підручника для школярів та для студентів, успішно склали підсумковий екзамен, а також розробили власні плани проведення уроків миру, адаптуючи їх для різних вікових груп учнів. Здобуття сертифіката і кваліфікації викладача «Освіти миру HWPL» дає можливість особисто викладати програму уроків миру HWPL, а також відкриває можливість брати участь в онлайн та офлайн міжнародних семінарах і конференціях з освіти миру.

В ході підсумкового заходу 26 січня Алла Веліховська, директор Департаменту освіти і науки Миколаївської обласної військової адміністрації привітала всіх, хто закінчує курс уроків миру, і зазначила: «Дякую організаторам за прекрасно організоване навчання, програма якого була побудована таким чином, щоб всі могли долучитися до основ формування в дітей розуміння миру, і це для нас надзвичайно актуально сьогодні».

«Ви пройшли хороше навчання, склали іспит, брали участь у тренінгу, сьогодні отримуєте сертифікати. Нехай добуті знання слугують вам, вашим вихованцям. Поширюйте найкращі ідеї, об’єднуйте свої зусилля. Робіть освітній процес актуальним, цікавим, насичуйте дітей інформацією, яка важлива», – сказав у вітальному виступі Петро Коржевський, директор Департаменту освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації.

За підсумками тренінгу 104 учасники тренінгу взяли участь в опитуванні. На питання «Чи необхідно, на Вашу думку, проводити «уроки миру» в школах та університетах?» 90,4% учасників відповіли «безперечно так», а 9,6%  – «скоріше так». Водночас 99% респондентів відповіли, що «так, я хотів(ла) би порекомендувати курс навчання освіти миру HWPL як викладачам, так і учням». В 1% відповідей було зазначено про необхідність адаптації курсу, або власного вибору курсу учнями.

Освітяни зазначили, що освіта миру та виховання молодого покоління в дусі миру є актуальними для України та світу сьогодні і критично важливими з наступних причин: «якщо не навчити миру, то хтось обов’язково навчить протилежному», «Освіта миру дозволяє позбутися, або не надбати таких негативних якостей як агресія, жадібність; сформувати якості мирного характеру любов, подяка, прощення, повага», «Освіта миру необхідна для молодого покоління, бо їм розбудовувати суспільство і досягати миру у країні», «щоб не виникало більше війн після перемоги», «це запорука подальшого розповсюдження миру і убезпечення від війни».

Викладачі поділилися, що вважають, що «освіта миру необхідна для того, щоб посіяти насіння миру в підростаючому поколінні, і досягти миру в людському суспільстві в майбутньому» і «є важливою інвестицією у майбутнє».

Крім того, представники освіти визначили широкий спектр позитивних ефектів освіти миру: запобігання конфліктам та насильству, сприяння толерантності та розумінню, розвитку лідерських якостей та громадянської відповідальності, формування навичок критичного мислення та вирішення конфліктів мирними засобами, сприяння збереженню навколишнього середовища, забезпеченню миру, безпеки та сталого розвитку у світовому масштабі, а також допомагає молодим людям стати активними громадянами, які працюють за мир і справедливість у світі.

Голова Глобальної філії 1 міжнародної організації за мир HWPL, Чонг Джемін у своєму виступі підкреслив: «Зараз багато викладачів і громадян у всьому світі вражені тим фактом, що ви навчаєте миру в розпал війни. Ми повідомимо про це ООН і ЮНЕСКО, і ми бажаємо співпрацювати з вами, щоб якнайшвидше був встановлений справжній мир в Україні». Організатори заходу зазначили, що результати заходу будуть представлені на міжнародному рівні, щоб консолідувати світові зусилля для підтримки України у подоланні війни та відновленні територіальної цілісності України.

Основним лектором тренінгу виступила Марія Захарченко, координатор HWPL з питань співробітництва в Україні і викладач освіти миру HWPL. Запрошені лектори, які також є викладачами освіти миру HWPL, Вікторія Соколова, проректор з наукової та міжнародної діяльності ВНЗ «Університет імені Альфреда Нобеля» і Наталія Шпак, старша викладачка кафедри адміністративного права, процесу та митної безпеки Державного податкового університету провели декілька лекцій, представивши приклад адаптації уроків миру для студентів вищих навчальних закладів.

Проєкт «Освіта миру HWPL» проводиться з метою виховання молодого покоління як громадян миру, що несуть культуру миру та зміцнюють мир у всьому світі. Навчальна програма «Освіти миру HWPL», підручник якої складається з 12 тем і несе універсальні цінності, такі як любов, вдячність, розуміння, повага і законослухняність, була розроблена організацією HWPL за підтримки представників освіти з різних країн світу. HWPL підписала меморандуми з міністерствами та департаментами освіти 20 країн та з 514 навчальними закладами 58 країн, а уроки миру проходять в 94 країнах. У світі в 57 країнах є понад 1550 викладачів програми освіти миру HWPL.

З 2020 року HWPL співпрацює у галузі освіти в Україні, надаючи безкоштовно підручник та відеолекції для проведення уроків миру. Загалом в Україні меморандуми були підписані з 6 департаментами освіти міст та областей, 3 університетами, 21 школою та двома громадськими організаціями. Завдяки співпраці зі школами та університетами за 2022-23 навчальний рік понад 1200 здобувачів освіти пройшли курс навчання миру і отримали сертифікати.

Міжнародна громадська організація за мир HWPL («Небесна культура, мир у всьому світі і відновлення світла») була створена з метою припинення війн та досягнення миру у всьому світі, зареєстрована у Сеулі, Південна Корея, при Департаменті глобальних комунікацій та ЕКОСОР ООН, сьогодні здійснює миротворчу роботу у 170 країнах. Під час повномасштабної війни HWPL підтримала Україну інформаційно у міжнародних заявах та конференціях, гуманітарною допомогою, допомогою біженцям та у сфері освіти.

Організатором тренінгу виступила Глобальна філія 1 міжнародної організації за мир HWPL у партнерстві з Департаментом освіти і науки Миколаївської ОВА, Департаментом освіти і науки Полтавської ОВА, Департаментом освіти Житомирської міської ради, Департаментом освіти і науки Сумської ОДА, Департаментом освіти і науки Тернопільської ОДА, Департаментом освіти і науки Рівненської ОДА, Золочівською міською радою та Відділом з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області, П’ядицькою сільською радою, ГО «Університетська Єдність», а також у партнерстві з 26 школами та університетами.


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram