Топ найефективніших здобутків спеціальної освіти Рівненщини

   

Спеціальна освіта

В області функціонує налагоджена система спеціальної освіти, до складу якої входить 13 спеціальних закладів освіти, де сконцентровані відповідні фахівці, сформовано безпечне освітнє середовище і матеріально-технічна база.

Мережа закладів

1628 дітей отримують корекційно-розвиткові та освітні послуги у 4 закладах для дітей з інтелектуальними порушеннями; 4 закладах для дітей з тяжкими порушеннями мовлення; 1 – для дітей із порушеннями зору; 1 – для дітей із порушеннями опорно-рухового апарату; 1 – для дітей із порушеннями слуху; 2 навчально-реабілітаційних центрах.

Корекційно-розвиткові послуги

Діти з особливими освітніми потребами отримують послуги з фізичної терапії/фізкультури; ритміки; логоритміки; розвитку мовлення (формування вимови і мовлення); соціально-побутового орієнтування; орієнтування у просторі; розвитку слухового, зорового, тактильного сприймання; використання засобів та прийомів з альтернативної комунікації; корекції розвитку; корекції мовлення; сурдопедагогічної корекції; психологічної корекції; педагогічної корекції (заняття з профільними спеціалістами, у тому числі вчителями, спеціальним (корекційним) педагогом (вчителем-дефектологом), вчителем-реабілітологом, практичним психологом, інструктором з фізкультури тощо); корекції та розвитку психофізичних функцій (використання елементів: кінезіотерапії, анімалотерапії (іпо-, каніс-, феліно-, орніто-), арт-терапії (ізо-, драмо-, казко-, музико-, кіно-, піско-, ігро-, мульт-, фото-, кольоро-, пластилінової, танцювальної терапії, психогімнастики), працетерапії, ерготерапії, ароматерапії, Монтессорі-терапії) тощо, також у спеціальній школі можуть проводитися: масаж, апаратна фізіотерапія (теплолікування, вібротерапію), надаватися послуги з ранньої реабілітації для дітей з інвалідністю дошкільного віку тощо.

З вересня у Дубенській спеціальній школі функціонує гурток «Корекційно-розвиткова верхова їзда або Іпотерапія». Заняття відвідують діти дошкільних груп та початкової ланки, а також учні 5класу. Під час занять діти виконують спеціальний комплекс фізичних вправ на коні з гімнастичними предметами, грають ігри з м’ячем, збивають кеглі, складають конструктор, змійку тощо. В результаті у дітей покращується розвиток мовлення, покращується загальний фізичний і емоційний стан.

Забезпечення корекційним та реабілітаційним обладнанням

Проведено закупівлю корекційного обладнання для спеціальних шкіл, зокрема придбано портативні комп’ютери (ноутбуки) для комунального закладу «Клеванська спеціальна школа №1 І-ІІІ ступенів» Рівненської обласної ради та бігову доріжку для тренування комунальному закладу «Острозька спеціальна школа № 1 І-ІІІ ступенів» Рівненської обласної ради.

Придбано реабілітаційне обладнання для кабінетів ЛФК у «Костопільській спеціальній школі І-ІІІ ступенів».

Харчування

Здобувачі освіти закладів загальної середньої освіти, які належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Рівненської області забезпечуються безоплатним гарячим харчуванням.

У закладах частково чи у повній мірі впроваджено оновлене меню.

Придбано обладнання для харчоблоків «Мізоцької спеціальної школи І-ІІ ступенів» та «Клеванська спеціальна школа № 2 І-ІІ ступенів».

Підвезення здобувачів освіти

Напрацьовано спільний механізм, щодо організації підвезення учнів до закладу освіти від місця їх проживання та у зворотньому напрямку.

Рівненською міською радою внесено зміни і доповнення до Комплексної міської соціальної програми «Турбота» на 2021-2023 роки, якими передбачено здійснювати в період навчального року виплати батькам дітей з інвалідністю, які навчаються в комунальному закладі «Клеванська спеціальна школа № 2 І-ІІ ступенів» Рівненської обласної ради, для компенсації витрат вартості проїзду до місця їх навчання в смт. Клевань та в зворотному напрямку, починаючи з 01.09.2021.

 

Покращення матеріально-технічного стану

Проведено капітальні ремонти: тепломережі «Дубенської спеціальної школи І-ІІ ступенів», спального корпусу з утепленням та зовнішнім опорядженням фасаду «Клеванської спеціальної школи № 2 І-ІІ ступенів», зовнішнє опорядження та утеплення частини фасаду у «Клеванській санаторній школі І-ІІІ ступенів», покрівлі спального корпусу у «Костопільській спеціальній школі І-ІІІ ступенів».

Розвиток творчих здібностей

Проведено фестиваль-конкурс художньої творчості «З вірою в майбутнє», приурочений до Міжнародного дня захисту дітей, серед учнів спеціальних шкіл та навчально-реабілітаційних центрів за участі Юлії Тимочко, Одарки Плісецької, Максима Давидюка, Дарії Бугайчук, ГО «Нація Талантів».

 


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram