Розроблено проєкт нового порядку конкурсного відбору підручників та посібників – триває громадське обговорення

   
Міністерством освіти і науки України розроблено проєкт Порядку конкурсного відбору підручників (крім електронних) та посібників для здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників.

Основна мета документа – розв’язання проблем якості шкільної навчальної літератури шляхом забезпечення відкритості і прозорості проведення конкурсного відбору підручників з навчальних предметів й інтегрованих курсів та посібників для здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників згідно з переліком підручників/посібників, у виданні яких за кошти державного бюджету є потреба.

Документ оприлюднено для громадського обговорення. Зауваження та пропозиції приймаються до 23 травня 2021 року на електронні адреси: konkurs.imzo@gmail.com та khomenko@mon.gov.ua.

Проєктом пропонується проведення конкурсу посібників як окремо для кожного класу ЗЗСО (наприклад, для 9-х класів), так і для кількох класів одночасно (наприклад, 9-х та 10-х класів).

Відповідно до проєкту документа в конкурсі можуть брати участь лише ті підручники/посібники, що вже мають гриф, тобто пройшли комплексну експертизу (психолого-педагогічну, науково-методичну та антидискримінаційну).

Пропонується, що конкурс буде складатися з двох частин:

  • проведення дизайнерської експертизи підручників/посібників;
  • вибір підручників/посібників закладами освіти, визначеними цим Порядком, за їх електронними версіями та їх обговорення.

Для проведення конкурсу передбачено утворення кількох комісій:

  • Комісія з прийому комплектів конкурсних матеріалів;
  • Конкурсна комісія;
  • Дизайнерська комісія;
  • Апеляційна комісія.

Проєкт розроблено відповідно до статей 4, 75 Закону України «Про освіту», статті 37 Закону України «Про загальну середню освіту», постанови Кабінету Міністрів України від 23 січня 2019 року №41 «Про затвердження Порядку забезпечення підручниками та посібниками здобувачів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників», підпункту 68 пункту 4 Положення про Міністерство освіти і науки України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року №630.

Крім того, документ розроблено на виконання доручення Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета.

За його словами, допущені раніше помилки або халатність призвели сьогодні до зниження якості шкільної літератури. Недоречні відомості у підручниках стають не лише предметом громадського осуду, але й дискредитують українську освіту, викликаючи обґрунтоване обурення як вчителів, так і батьків.

«Ця проблема комплексна і потребує системного підходу до її вирішення. У запропонованому проєкті Порядку конкурсного відбору підручників та посібників вбачаю один із перших кроків до цього. Вважаю, що після обговорення та врахування думок експертів й громадськості ми започаткуємо нову, прозору, більш ретельну процедуру визначення кращих авторів та їхніх робіт», – зауважив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Пресцентр МОН


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram