Реформа в дії: журналістів знайомлять з кращими практиками профтехів Рівненщини

   

Попри війну система профтехосвіти розвивається, реформується та вдосконалюється. Рівненщина є одним із амбасадорів успішного втілення реформи, тому була обрана, щоб продемонструвати всій країні досягнення та зміни у профтехосвіті.

Аби показати успішний приклад реалізації змін до Рівного з’їхалися близько 30 представників національних та регіональних ЗМІ. Впродовж двох днів журналісти спілкуватимуться з представниками МОН, місцевою владою, студентами та педагогами профтех.

На Рівненщині успішно працює мережа із 19 закладів професійної освіти. З них – 10 це вищі професійні училища, 8 – професійні ліцеї, 3 навчальні центри при кримінально-виконавчих установах закритого типу, 1 центр професійно-технічної освіти та 2 заклади іншого типу. За минулий навчальний рік наші заклади випустили майже 4 тисячі фахівців. Це висококваліфіковані професійні кадри, що вже застосовують здобуті навички у будівництві, технічній справі, готельно-ресторанному бізнесі, швейному виробництві, технологіях приготування їжі.

Беззаперечною перевагою професійної освіти є її гнучкість та швидка реакція на запити ринку. Тому вчитися в закладах можуть не лише вчорашні випускники шкіл, а й ті, які хочуть підвищити кваліфікацію або змінити професію.

Так, у Квасилівському професійному ліцеї здобути професію можуть не лише випускники 11 чи 9 класів, а й дорослі.

«Професійна освіта повернула обличчя до дорослого населення. Зараз ми пропонуємо нові можливості для них: актуальні спеціальності, перекваліфікації, перехід на часткові кваліфікації, мікрокваліфікації. Профтех це не «глухий кут», як вважали колись. Ми показуємо, що це підтримка для кожного, незалежно від віку»,- зазначила Генеральна директорка Директорату професійної освіти Ірина Шумік.

Зміну контингенту студентів у ліцеї підтвердив і його директор Олександр Савчук. Після початку реформування профтеху, дорослі радо почали навчатися новому фаху, стверджує він. За навчальний рік Квасилівський професійний ліцей випускає більше 1200 спеціалістів. Учасники престуру змогли побачити лабораторії, де практикуються ліцеїсти, слюсарний зал, спорткомплекс та навчальні класи.

«Практичний центр сучасних зварювальних технологій», де засвоюють знання майбутні зварювальники – це приклад ефективної співпраці МОН, обласної влади та ліцею. Адже створювався він за спільні кошти, а це 6 мільйонів гривень.

За таку синергію і голова Рівненської ОДА Віталій Коваль:
«31 навчально-практичний центр, який відкритий за останній декілька років, це спільність бізнесу, влади і Міністерства. Переконаний, що зайняті руки ніколи не опустять, особливо якщо вони золоті. Такі «золоті» руки створюють у профтесі і ними ми маємо відбудовувати Україну після перемоги!».

Під час престуру учасники відвідали одне із потужних підприємств ТОВ «Морган Феніче»,яке спеціалізується на виготовленні м’яких меблів з 2012 року. Зараз фабрика працює на 40% від потужності через війну і виготовляє за рік до 15 тисяч диванів. До повномасштабної війни експортувалося 40 тисяч диванів до країн Європи та США. На фабрику охоче влаштовують ліцеїстів після здобуття відповідної спеціальності, розповіли у підприємства.

Під час війни, профтехосвіта — це потужний тил, адже мільйони людей в Україні готують їжу, щоби забезпечувати воїнів на передовій, шиють бронежилети, зварюють плити, ремонтують автомобілі, працюють із дронами та всіляко допомагають наближенню перемоги. Після закінчення війни профтехосвіта буде не менш важливою. І Рівненщина нарощуватиме потенціал, готуватиме більше кваліфікованих кадрів аби в недалекому майбутньому нашими руками швидко відбудувати зруйноване.


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram