Реформа шкільного харчування: відбувся вебінар МОН і ДПСС

   

Особливості нового Санітарного регламенту для шкіл у контексті здорового харчування дітей, типові порушення норм щодо організації харчування у школах, досвід регіонів. Про це йшлося під час вебінару «Технологічне забезпечення шкільного харчування: типові проблеми та способи врегулювання», який відбувся 20 травня 2021 року в межах реформи шкільного харчування в Україні.

«Хочу подякувати колегам із Держпродспоживслужби, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Міністерства охорони здоров’я за участь у реформі шкільного харчування: спільно з усіма зацікавленими установами та організаціями нам вдасться впровадити позитивні зміни у шкільному харчуванні й сформувати в школярів культуру здорової їжі», – зазначила Віра Рогова, заступниця Міністра освіти і науки.

Вона також зауважила, що кошти субвенції «Спроможна школа для кращих результатів» у 2021 році передбачено зокрема і на харчоблоки. Тому найближчим часом МОН планує роз’яснити регіональним департаментам освіти, як, ефективно використовуючи кошти державної субвенції, максимально забезпечити у школах сучасний освітній простір, зокрема – оновити харчоблоки.

Під час вебінару головний спеціаліст Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства та розслідуванням епідеміологічних спалахів Держпродспоживслужби Тетяна Сомова наголосила на типових проблемах і викликах, виявлених у школах за результатами перевірок ДПСС.

За її словами, спеціалістами Держпродспоживслужби здійснено заходи державного нагляду відносно закладів освіти у сферах санітарного законодавства, безпечності харчових продуктів, зокрема відносно постачальників продуктів до закладів, а також розглянуто примірні двотижневі та щоденні меню.

З-поміж порушень законодавства і норм щодо харчування у школах виявлено:

незадовільне забезпечення закладів освіти питним водопостачанням;

недотримання поточності виробничих процесів на харчоблоці;

недотримання погодженого примірного двотижневого меню;

недостатню укомплектованість обладнанням, посудом, кухонним інвентарем;

непроведення навчання персоналу щодо гігієнічних вимог до обігу харчових продуктів.

Лілія Шкарупіло, головний спеціаліст Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства та розслідуванням епідеміологічних спалахів ДПСС, повідомила про актуальні зміни санітарного законодавства у сфері організації шкільного харчування.

Вона наголосила, що Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, затверджений наказом МОЗ від 25.09.2020 №2205, містить низку новацій, спрямованих на забезпечення здорового харчування дітей. З-поміж цих новацій:

дозвіл організовувати кейтеринг, який має відповідати вимогам безпечності харчових продуктів за системою НАССР;

особливу увагу приділено контролю за вживанням цукру та солі;

детально розписано вимоги щодо організації харчування та до самих харчових продуктів, на основі яких має формуватись меню;

визначено вимоги до організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами, включаючи харчову алергію та непереносимість окремих харчових продуктів або речовин.

Директор департаменту освіти і науки Кіровоградської ОДА Ельза Лещенко повідомила про виклики, інструменти та можливості забезпечення закладів освіти питною водою на прикладі регіону. Так, у Кіровоградській області для забезпечення учнів якісною питною водою встановлено фільтрувальні установки у 135 закладах освіти, а також забезпечено річний запас таблетованої солі для промивки систем фільтрації та запас картриджів механічної очистки та змінних УФ-елементів.

Крім того, проведено очищення 184 джерел, дезінфекцію 240 джерел, паспортизовано 211 джерел. Також у регіоні організовано плановий та повторний виробничий бактеріологічних та хімічний лабораторний контроль питної води на 258 об’єктах.

Директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска розповів про альтернативні способи організації шкільного харчування, зокрема про кейтеринг. Однією з його переваг є великий вибір страв та інгредієнтів. Водночас актуальним завданням є утворення та інформування батьків, дітей і викладачів про основи здорового харчування.

Крім того, Олексій Апанасенко, інженер-технолог Асоціації виробників та імпортерів харчового обладнання, представив розроблену концепцію сучасного підходу до організації механізації харчоблоків шкіл.

Запис вебінару можна переглянути на Facebook-сторінці МОН. Матеріали вебінару можна завантажити тут.


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram