Реалізація швейцарсько-українського проекту «Decide Summer Clubs-ми вдома в Україні»

   

На базі Гощанського центру позашкільної освіти відбулася реалізація швейцарсько-українського проекту «Decide Summer Clubs-ми вдома в Україні», який впроваджувався ГО «Розвиток громадянських компетентностей в Україні».

У рамках проєкту передбачалося проведення 10-денних активностей для дітей Гощанської територіальної громади із залученням дітей внутрішньо переміщених осіб. Гоща стала єдиною громадою на Рівненщині, де реалізовувався проекту. Загалом, окрім Гощанської громади літні клуби відбулися ще в 29 громадах України.

Заходи літнього клубу мали освітню складову, а тому реалізовувалися на базі закладів освіти. В рамках проекту учасниць та учасників літніх клубів навчали основам демократичної освіти. Задля цього громадам надали комплект методичних розробок й провели онлайн тренінги для педагогів на тему громадянської освіти,  соціально-психологічної підтримки дітей та підлітків, зокрема ВПО, здорового способу життя та безпеки життєдіяльності. Важливо, що проект був підкріплений матеріально-технічними засобами та матеріалами. Організатори придбали для проведення літніх активностей спортивний інвентар, розвиваючі ігри, канцтовари, обладнання та безкаркасні меблі для облаштування зон відпочинку на відкритому просторі.

Заклади позашкільної освіти – це той ресурс громад, який може стати локомотивом у залученні позабюджетних коштів та реалізації інноваційних ідей у рамках навчальних програм, – розповідає директорка Гощанського центру позашкільної освіти Наталія Калька.

Завдяки участі в  проекті «Decide Summer Clubs-ми вдома в Україні»  на базі закладу позашкільної освіти змогли організувати активності для 83 дітей, залучити до співорганізації проекту 16 партнерських організацій та посилити матеріально-технічну базу закладу. Навколо місцевого позашкілля формується волонтерська спільнота – це молодь віком 13-21 років, які нині мешкають у Гощанській громаді й можуть суттєво розширити цільову аудиторію гурткової роботи закладу. Гощанський центр позашкільної освіти – перший освітній заклад громади, який почав працювати під час війни із дітьми в форматі офлайн.

Decide Summer Clubs-ми вдома в Україні не перший проект, який реалізовується у Гощанському центрі позашкільної освіти. В 2021 році заклад втілив в життя проект «Слідами Ілона Маска», результатом якого стало відкриття гуртка робототехніки для 30 місцевих дітей. Нині команда позашкільників працює над створенням молодіжного простору на базі закладу й отримує для цього організаційну, методичну та фінансову підтримку програми «Мріємо та діємо» (IREX).


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram