Психологи Рівненщини святкують 30-річчя практики

   
23 квітня своє професійне свято відзначають українські психологи. День психолога — свято молоде. А психологічній службі Рівненщини лише 30 років. За цей період психологічна служба пройшла непростий і суперечливий шлях. Але зуміла чітко організувати структуру правового і методичного забезпечення.

У 1991 році психологічна служба Рівненської області лише народжувалася, кількість психологів буда незначною.
У грудні 2000 року створено обласний центр практичної психології і соціальної роботи (сьогодні – навчально-методичний кабінет психологічної служби) як складову всеукраїнської мережі психологічної служби.


Це стало важливим кроком у розвитку системи психологічної допомоги в закладах освіти області. Нового змісту набув процес фахового зростання практичних психологів та педагогів, започатковано введення посад соціальних педагогів та їх організаційно-методичний супровід. Згодом вдалося значно розвинути мережу психологічної служби, створити єдиний інформаційно-консультативний простір з питань практичної психології і соціальної педагогіки.

На сьогодні, психологи у закладах освіти широко затребувані, адже допомагають дітям у конфліктних і кризових ситуаціях, в їхніх проблемах, показуючи шляхи й відкриваючи невідомі до того ресурси свого організму і психіки.

Загальна кількість працівників психологічної служби системи освіти становить 1 002 особи. Збільшилася кількість практичних психологів – 697 осіб. Чисельність соціальних педагогів складає 305 осіб.

Про свій досвід роботи з дітьми ділиться психологиня Ясининицького навчально-реалібітаційного центру  Оксана Ничипорук:
” Учні центру – це діти з особливими потребами, з інтелектуальними порушеннями, аутизмом, синдромом Дауна, гіперактивністтю. Ми успішно впроваджуємо у своїй практиці арт-терапію. Діти малюють, роблять колажі, працюють з піском, фольгою. Кожна техніка і практика має свою мету і завдання, і використовується до індивідуальних потреб дитини. Таким чином, ми корегуємо емоційно-вольову поведінку, техніка розвиває емоційний інтелект дитини і фантазію”,   – розповідає психологиня.

Діяльність психологічної служби Рівненщини неодноразово отримувала схвальні оцінки Міністерства освіти і науки України, Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи. Зокрема, за належну та оперативну Інтернет – підтримку психологів, соціальних педагогів та інших педагогічних працівників у питаннях соціально-психологічного супроводу дітей та родин у конфліктний період.

Психологічна служба Рівненщини сьогодні – це простір відданих, креативних та небайдужих людей. Це професійне середовище, де презентується кращий досвід, творчість та інноваційність для забезпечення психічного здоров’я усіх учасників освітнього процесу.


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram