ПРАВО ДИТИНИ НА ДОШКІЛЬНУ ОСВІТУ

   

Часто у батьків виникають питання:

У дитини (майже 3 роки) лише 1 щеплення, попередній запис у ДНЗ є, підійшла черга, завідуюча не приймає. Чекаю офіційну відмову про зарахування, що робити далі?

У завідуючої медсестрами міста уже був, вона дала лише довідку про те що у дитини немає протипоказань до щеплень.

Відповідь:

Прийом і оформлення дітей в садок здійснюється керівником дошкільного навчального закладу протягом календарного року на підставі наступного переліку документів:

  1. заява батьків
  2. копія свідоцтва про народження дитини
  3. довідки дільничного лікаря про епідеміологічне оточення
  4. медична довідка про стан здоров’я дитини з висновком лікаря, що дитина може відвідувати дитсадок (форма № 026/о)

В той же час, Згідно зі статтями 12 і 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», діти підлягають обов’язковій вакцинації проти кору, туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, коклюшу та правця. Відсутність у дитини профілактичних щеплень є підставою для відмови у відвідуванні дитячих установ.

Разом з тим, діти, що не мають щеплень, мають право на відвідування дошкільного навчального закладу нарівні з іншими. Питання про прийняття такої дитини в дитячий садочок вирішується індивідуально лікарсько-консультативною комісією з залученням епідеміолога. Якщо дитина отримала дозвіл ВКК на відвідування садка, керівник навчального закладу не може відмовити в прийомі і зобов’язаний провести зарахування малюка.

Висновок лікарсько-консультативної комісії про заборону відвідування дитсадка дитиною, у якої немає щеплень, може бути переглянуто місцевими органами управління освітою.

Наразі навіть Верховний суд підтвердив, що садочки і школи мають право не допускати невакцинованих дітей до освітніх закладів. У Постанові йдеться про те, що держава має забезпечити баланс між правом дитини отримати дошкільну освіту і правами інших дітей. Коли індивідуальний інтерес протиставляється загальному інтересу суспільства, то перевагу має загальне благо на безпеку та охорону здоров’я. Це рішення в справі, яка розглядалася ще з 2016 року – остаточне і не підлягає оскарженню.

Відповідно до календаря щеплень діти до 6 років повинні мати щеплення проти гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту та краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та Хіб-інфекції. У 6 років дітям роблять ревакцинацію проти дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи та паротиту.

Отже, що Вам робити:

Щоб не отримати відмову у зарахуванні, потрібно вакцинувати дитину. Для цього слід звернутися до свого сімейного лікаря або педіатра. Або, при наявності медичної довідки про стан здоров`я, отримати висновок лікарсько-консультативної комісії. Для цього також слід звернутися до сімейного лікаря або до терапевта. Якщо отримаєте такий висновок, то зможете відвідувати ДНЗ без щеплень. Якщо не отримаєте, то єдиний вихід – вакцинування.


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram