Педагоги Рівненщини знайомилися з пермакультурою теплих грядок

   

На базі комунального закладу «Станція юних натуралістів» 11 березня відбувся обласний семінар-практикум «Пермакультура теплих грядок». В  семінарі  взяв участь Володимир Розум, автор теплих грядок, який має п’ять діючих патентів, член клубу органічного землеробства з Тернопільщини, професійний садівник.

В заході  взяли участь  20 педагогів закладів загальної середньої та позашкільної освіти Березнівського, Володимирецького, Гощанського,   Дубровицького, Здолбунівського, Корецького, Рівненського, Рокитнівського, Сарненського районів та міста Рівного. До участі в семінарі  долучилися педагоги закладів освіти об’єднаних територіальних громад  Бабинської та Бугринської сільських рад  Гощанського району, Боремельської сільської ради Демидівського району, Привільненської сільської ради Дубенського району, Малолюбашанської сільської ради Костопільського району, Шпанівської сільської ради Рівненського району та Клесівської селищної ради Сарненського району.

Завідувач відділу біології та валеології комунального закладу «Станція юних натуралістів» Рівненської обласної ради Валентина Бобровська розповіла про розвиток органічного землеробства в Україні та про залучення вчителів біології, екології та керівників гуртків еколого-натуралістичного напрямку до вирішення агроекологічних проблем на регіональному рівні.

Володимир Розум виступив з доповіддю «Особливості застосування новітніх перспективних розробок і технологій на теплих грядках Розума». Доповідач розповів про особливості закладання теплих грядок та використання ЕМ-препаратів для прискорення ферментації органічних залишків. Друга тема, яку висвітлив доповідач ­― «Бентоніт – природний глинистий мінерал. Властивості та застосування бентоніту». Він поділився з учасниками семінару методикою внесення бентоніту у теплі грядки.

Керівник клубу органічного землеробства Рівного Юрій Карбушев у своїй доповіді розповів про діяльність клубу та про використання біопрепаратів при закладанні теплих грядок Розума.  Ці технології призводять до активізації природних біологічних процесів у ґрунті, відновлення балансу поживних речовин, також нормалізується робота живих організмів, відбувається приріст гумусу, і як результат — підвищення врожайності сільськогосподарських культур.

Після теоретичного блоку був проведений практикум, під час якого Володимир Розум показав методику закладання теплих грядок, внесення органічних залишків та бентоніту для утримання вологи у теплих грядках. Під час круглого столу учасники обмінялись враженнями, обговорили перспективи подальшої співпраці. Всі учасники отримали сертифікати.

 


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram