На Рівненщині відбувся форум “Освіта Рівненщини. Філософія змін”.

   
Вперше на Рівненщині відбувся великий освітній форум «Освіта Рівненщини. Філософія змін». У форматі дискусійних платформ обговорили нові підходи до модернізації системи освіти – від закладів дошкілля до вишів та стратегію розвитку освіти.

Презентації виступів: https://drive.google.com/drive/folders/18zJ8MXMXiiNWdRu5wQ7MaXk9GXtYgkQd?usp=sharing

Захід відбувся за ініціативи управління освіти і науки Рівненської ОДА у Національному університеті “Острозька академія”.

Філософію змін в освіті обговорено за участі народної депутатки України Ольги Коваль,  заступника Міністра освіти і науки України Ігоря Гарбарука, голови Рівненської обласної державної адміністрації Віталія Коваля та голови Рівненської обласної ради Сергія Кондрачука, науковців, представників територіальних громад та бізнесу, координаторів програми “EU4Skills”.

У першій дискусійній платформі учасники зосередили  увагу на формуванні якісного освітнього  середовища для дитини, а саме: як мотивувати дитину до навчання;  як розбудовувати безпечний і здоровий освітній простір; як педагогу професійно розвиватися; як забезпечити ранній розвиток дитини; якою має бути територія позашкільної освіти.

Також обговорили важливість освіти упродовж життя та наголосили на пріоритетності розвитку професійної освіти.

Під час виступу заступник Міністра освіти і науки України Ігор Гарбарук  зупинився на створенні безпечного для життя та здоров’я освітнього середовища та реформі шкільного харчування, проекті модернізації змісту освіти та її цифровізації. Презентував концепцію створення Президентського університету, який має стати платформою змін у вищій освіті.

“Університет – то насамперед людський фактор, цінності, новітні технології викладач і його авторитет. Ми повинні запроваджувати нові технології  і наповнювати професію вчителя новим змістом.”, – зазначив під час виступу заступник Міністра освіти і науки України Ігор ГАРБАРУК.

Віталій Коваль наголосив, що одним з пріоритетних напрямків діяльності облдержадміністрації є будівництво нових шкіл та дошкільних закладів.

«Для нас освіта – один з пріоритетних напрямків. Крім будівництва нових шкіл та дошкільних закладів, Рівненщина взяла курс на розвиток професійно-технічної освіти. Нагадаю, ми уже відкрили в області 25 навчально-практичних центрів. За їх кількістю Рівненщина лідирує серед регіонів України. Наше завдання – забезпечити область висококваліфікованими робітничими кадрами. Саме тому ініціював на Рівненщині проект «Rivne work hub». Це майданчик для потрійної взаємодії: роботодавець – центр зайнятості – центри професійної підготовки», – зазначив під час вітального слова голова ОДА Віталій Коваль.

Сучасний світ дає нам нові виклики і можливість творити нову реальність у сфері освіти. Для цього маємо достатню кількість закладів вищої освіти. Інше питання, їх якісне надання освітньої послуги  у цій сфері. Адже. студент має розуміти, що його диплом має працювати на нього, – зазначив начальник управління освіти і науки Рівненської ОДА Петро Коржевський.

 

Голова підкомітету з питань професійно-технічної та фахової перед вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Ольга КОВАЛЬ впевнена, що освіта – це майбутній дороговказ у трудовій діяльності для кожного українця.

“Ким ми станемо у майбутньому залежить від якості освітнього середовища зараз. Форум дає нам можливість обговорювати важливі питання у освіті, визначати цілі і способи їх досягнення”, – наголосила народний депутат України,.

«Упровадження жодних новацій, змін, реформ в освіті не можливе без синергії зусиль управлінців, педагогів, учасників освітнього процесу, представників бізнесу, місцевих громад», – підсумував начальник управління освіти і науки Рівненської ОДА Петро Коржевський.

Кращих освітян Рівненщини за високий професіоналізм та вагомий особистий внесок у розвиток освітньої галузі нагороджено відзнаками облдержадміністрації, обласної ради та управлінням.

 


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram