Міжнародні успіхи позашкільної освіти Рівненщини. Рівненська Мала академії наук 2021 – генії поруч, або як потрапити на круту технологічну виставку і перемогти

   

Минулого року 20-а Малайзійська технологічна виставка Malaysia Technology Expo (MTE) 2021 проходила 22-26 березня. Через пандемію вона відбувалася онлайн. Але головне не це, а те, що два юних рівнянина Ілля Пастушок, учень 10 класу Рівненського навчально-виховного комплексу № 12, та Михайло Мамчур, випускник  Обласного наукового ліцею в м. Рівне, не просто взяли в ній участь, а й отримали золоту та срібну медалі відповідно.

Досягли хлопці високого результату і у Віртуальній виставці інновацій E-NNOVATE (Virtual innovation Fair E-NNOVATE): в Іллі – срібло, а Михайло завоював золото; і в Міжнародному змаганні винаходів та інновацій у Канаді (International Invention Competition in Canada, iCAN): Михайло Мамчур – золото, INNOPA special prize, а в доробку Іллі Пастушка – срібло та спеціальна нагорода Canadian special award Toronto Int’l Society of Innovation & Advanced Skills (TSIAS). І це ще не все! Юні манівці взяли участь ще у двох міжнародних заходах: у Міжнародному інноваційному шоу INNOVA (International Innovation Show, INNOVA), де обидва вибороли золото; і в Міжнародному фестивалі інженерії, науки та технологій в Тунісі (International Festival of Engineering Science and Technology in Tunisia, I-FEST): у доробку Михайла – срібло, в Іллі – бронза.

Усього в доробку Михайла Мамчура три золоті та дві срібні медалі; в Іллі Пастушка – дві золоті, дві срібні та одна бронзова медаль.

Вражає? І це упродовж одного року! Як це їм вдалося? Спочатку вони прийшли в Рівненську Малу академію наук учнівської молоді, що знаходиться у м. Рівне по вул. С. Петлюри, 17.  Під керівництвом  кандидата технічних наук Віктора Жуковського Ілля Пастушок написав наукову роботу «Використання комп’ютерного зору з метою контролю доступу до персонального комп’ютера», в якій описав, як завдяки технологіям штучного інтелекту та комп’ютерного зору створив професійний захисний додаток, що може стати конкурентоздатним на ринку високих технологій. Після цього посів І місце на ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів РМАНУМ у секції «Безпека інформаційних і телекомунікаційних систем» відділення комп’ютерних наук, виборовши право представляти область на ІІІ етапі у Києві. Там Ілля зайняв ІІІ місце і був рекомендований до участі у Малайзійській  технологічній виставці, де й отримав золоту медаль.

Схожий шлях пройшов і Михайло Мамчур, нині – студент Національного університету «Львівська політехніка». Він займався  під керівництвом кандидата технічних наук Володимира Сяського та написав роботу «Конструктор штучних нейронних мереж». У результаті виконання дослідження було створено конструктор, який дозволяє графічне конструювання штучних нейронних мереж із внутрішньою інтерпретацією логіки функціонування штучних нейронів та взаємодії між ними, що забезпечує ефективну побудову і використання багатопрошаркових мереж довільної топології, з вільним вибором функцій активації та інших параметрів мережі. Михайло змагався у секції «Інформаційні системи, бази даних та системи штучного інтелекту» відділення комп’ютерних наук та виборов перші місця у ІІ та ІІІ етапах Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів РМАНУМ. В Малайзії Михайло отримав за свою роботу срібну медаль.

Ще для однієї вихованки РМАНУМ міжнародний досвід лише починається. За підсумками строгого відбору в команду, що буде представляти Україну у міжнародних заходах, потрапила Вікторія Москалик, учениця 10-го класу Рівненського навчально-виховного комплексу № 2 «Школа-Ліцей», наукові керівники Сергій Кочубей та Ігор Омельчук, керівники гуртків Рівненської Малої академії наук. Бажаємо Вікторії та її керівникам успішних виступів.

Не зайве згадати, що всі учасники міжнародних заходів добре володіють англійською мовою.

Москалик Вікторія Віталіївна
Мамчур Михайло Валентинович
Пастушок Ілля Олександрович

 

Євгеній Малиновський,

завідувач природничо-математичного відділу


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram