Державність – код нації! Історичне коріння – наша міць!

   

Сьогодні в Україні відзначають День Державності, День хрещення Русі-України та День пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира.

День Української Державності встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року № 423 з метою утвердження понад тисячолітніх традицій українського державотворення. Історія українського державотворення сягає своїми витоками Руської середньовічної держави, центром якої був Київ.

У нового свята є свій символ – це чотири тризуби, які означають боротьбу, незалежність, історію та ідентичність. Цей символ спростовує міф про те, що Україна – молода держава, адже наш герб походить від родового знаку Рюриковичі та був знаком князя Володимира Великого, за якого хрестилася Київська Русь.

Держава і державність нероздільні як дерево і коріння. Без історичного коріння держава не може існувати. Історія дає суспільству усвідомлення зв’язку поколінь та конструювання спільного шляху.

Історія українського державотворення сягає своїми витоками Руської середньовічної держави, центром якої був Київ. Саме Русь заклала фундамент державницьких традицій українців. Звідси родом герб, грошова одиниця, а, головне, Київ як політичний і культурний центр України.

День Української Державності нероздільно пов’язаний із розвитком війська та військовими традиціями. Захисники нашої державності є нащадками воїнів-русичів, козаків, січових стрільців, вояків УПА. Сучасні Збройні Сили України, стримуючи агресора – російську федерацію, захищаючи суверенітет і незалежність Української держави, доводять, що українці – народ-військо.

Реальна історія спростовує фейки російської пропаганди, буцімто українці та росіяни – єдиний народ, а Україна – штучна нежиттєздатна держава. Тому нинішня війна – це не лише боротьба за майбутнє нашої держави, а й за її минуле, національну незалежність та ідентичність.

У 2023 році усі три свята відзначаються 28 липня. Але вже наступного року відзначатимуться 15 липня з огляду на перехід Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на новоюліанський стиль календаря. За відповідний законопроєкт, внесений Президентом України, Верховна Рада проголосувала 14 липня.

Детальніше читайте у Інформаційних матеріалах до Дня Української Державності – 2023:

 


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram