Єдина міжвідомча інформаційна система – прозорий вступ іноземців до українських закладів вищої освіти

   
Днями Міністерство освіти і науки України провело для закладів вищої освіти презентацію візії та плану дій із впровадження Єдиної міжвідомчої інформаційної системи (Єдина система) щодо набору іноземних вступників до закладів вищої освіти.

У заході взяли участь заступник Міністра з питань європейської інтеграції Андрій Вітренко, заступник Міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Артур Селецький та директор державного підприємства «Український державний центр міжнародної освіти» Олена Шаповалова.

Головна мета Єдиної системи – прозорий процес вступу іноземців та осіб без громадянства до українських закладів вищої освіти.

Заступник Міністра з питань європейської інтеграції Андрій Вітренко окреслив основні зміни у процесі набору й вступу іноземців на навчання.

  1. Навчання іноземців на підготовчому факультеті, відділенні (у підрозділі) можливе лише за наявності хоча б однієї  акредитованої освітньої програми ступеня бакалавра або магістра.
  2. В Єдину систему не буде вноситися інформація про агента. Електронний кабінет для агентів в Єдиній системі створюватись не буде. Заклад вищої освіти самостійно обирає іноземного абітурієнта з-поміж поданих заявок.
  3. Вхід в електронний кабінет ЗВО та робота в Єдиній системі буде можлива лише з використанням кваліфікованого електронного підпису.
  4. Електронне запрошення на навчання (стажування) формується засобами Єдиної системи з накладенням електронної кваліфікованої печатки закладу вищої або кваліфікованого електронного підпису уповноваженої особи. У разі потреби та за бажанням іноземця електронне запрошення може бути роздруковано та передано іноземцеві.
  5. В Єдиній системі не передбачено можливості внесення змін у вже сформоване електронне запрошення, як-от помилка в перекладі прізвища, зміна країни отримання візи, зміна рівня освіти/спеціальності/освітньої програми тощо.

Заступник Міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Артур Селецький презентував проєкт Єдиної системи, ознайомивши колег покроково з процесом вступу іноземця на навчання.

Артур Селецький наголосив на тому, що це прототип Єдиної системи та закликав заклади вищої освіти активно підключатись  та працювати у  своїх електронних кабінетах, щоб разом із МОН розвивати та вдосконалювати пропоновані технічні рішення.

Вже з 1 серпня 2021 року планується запуск електронних кабінетів закладів вищої освіти Єдиної міжвідомчої інформаційної системи щодо набору іноземних вступників до закладів вищої освіти. Про це йдеться в постанові Кабінету Міністрів України від 16 червня 2021 року № 686 «Про реалізацію експериментального проєкту щодо організації набору до закладів вищої освіти і навчання (стажування) іноземців та осіб без громадянства з використанням Єдиної міжвідомчої інформаційної системи щодо набору іноземних вступників до закладів вищої освіти».

Також під час презентації було наголошено на необхідності вчасно та в повному обсязі вносити інформацію на сторінку закладу вищої освіти за покликанням англійською та українською мовами, адже без такої інформації робота в Єдиній системі буде неможливою.

Крім того, із метою забезпечення успішної реалізації вступної кампанії іноземців та осіб без громадянства до українських закладів освіти Міністерством освіти і науки України було схвалено рішення про функціонування одночасно двох систем – Єдиної системи та АС «Електронний журнал» до 15 грудня 2021 року включно.

Заклад освіти та іноземний абітурієнт на свій розсуд ухвалюють рішення про оформлення електронного запрошення на навчання за допомогою Єдиної системи або паперового запрошення на навчання – в АС «Електронний журнал».

Після 15 грудня 2021 року планується, що функціонуватиме лише Єдина система.

Тут Ви можете ознайомитись із презентаціями спікерів.

Нагадаємо, 1 серпня 2021 року відбудеться старт Єдиної міжвідомчої інформаційної системи щодо набору іноземних вступників до закладів вищої освіти.


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram