Створити безпечне середовище в освітніх закладах Рівненщини – головне завдання нового навчального року

   

Новий навчальний рік розпочнеться в умовах адаптативного карантину. Тому учасники освітнього процесу мають дотримуватися усіх рекомендованих обмежень. Створити безпечне середовище в закладах – головне завдання нового навчального року.

Про це йшлося під час колегії управління освіти і науки ОДА. Участь у заході взяли перший заступник голови ОДА Сергій Подолін, перший заступник голови облради Сергій Свисталюк, в.о.начальника управління освіти і науки Олександр Набочук, керівники освітніх закладів.

«Діти підуть до садочків, шкіл, закладів ПТО та ВНЗ за умов благополучної епідеміологічної ситуації. Усі учасники процесу мають дотримуватися карантинних обмежень. Якщо якесь місто чи район буде в «червоній» зоні, то там впроваджуватиметься дистанційне навчання. Нагадаю, наразі – це Костопільський та Рівненський райони та Дубно. З початку червня в області спостерігається ріст захворюваності на COVID-19. За літо вона збільшилася втричі. Зараз є понад 8 тисяч хворих, з них – 639 дітей. Тому від кожного з нас залежать, чи буде Рівненщина у «зеленій» зоні. Адже лише тоді ми матимемо повноцінне життя, у тому числі й освіту», – наголосив перший заступник голови ОДА Сергій Подолін.

Загалом навчання буде проводитися згідно рекомендацій, що затверджені Міністерством охорони здоров’я України. Обов’язковими будуть індивідуальні засоби захисту, проведення термометрії. Обмежені будуть масові заходи в закритих приміщеннях. До навчання не допускатимуться особи, що мають температуру більше 37 градусів.

Як повідомили під час колегії, більше 80% керівників освітніх закладів готові створити безпечні умови. Підготовча робота в цьому напрямку ще ведеться. Адже незалежно від того, в якій зоні знаходиться заклад, усі здобувачі освіти повинні мати рівний доступ до якісного навчання.

Також під час колегії розповіли про досвід навчання минулого року та окреслили перспективи у наступному.

За словами начальниці відділу загальної середньої та дошкільної освіти управління освіти і науки ОДА Вікторії Кацеби, Рівненська область – це регіон з високою народжуваністю. Тому в пріоритеті є дошкільна освіта. «З 2018 року створені понад 2700 місць в додаткових дитсадках. При цьому питання черги все рівно залишається відкритим», – зазначила Вікторія Кацеба.

Також під особливою увагою перебуває питання створення Нової української школи у навчальних закладах. Рівненщина активно працює над сучасним освітнім середовищем. За цим показником область увійшла в трійку лідерів серед регіонів. Для Рівненщини передбачили 42,8 млн грн коштів з державного бюджету. Гроші на умовах співфінансування спрямовують на модернізацію класів, закупівлю сучасних меблів, комп’ютерну та друкувальну техніку, а також інтерактивних та дидактичних засобів навчання тощо.

Окрім того, під час колегії розглянули питання функціонування опорних шкіл, організацію інклюзивного навчання, роботу позашкільної освіти, ЗНО, підвезення дітей до навчальних закладів, проведення швидкісного Інтернету, облаштування вбиралень, ремонту та придбання обладнання для їдалень, забезпечення підручниками тощо.

Якість освіти залежить також і від умов, в яких навчатимуться діти, переконані педагоги. Тому на сьогодні тривають роботи з будівництва та реконструкції на 18 об’єктах галузі освіти, у 79 виконано капітальні ремонти. Щодо планів на перспективу, то педагоги акцентували увагу на тому, що 2021 рік – Рік математики в Україні. Тому випускники в обов’язковому порядку складатимуть ЗНО з математики.

«2019-2020 навчальний рік став чи не найособливішим за увесь період незалежної України. У зв’язку із запровадженням карантину перед освітянами постали нові виклики, які необхідно було швидко вирішувати. Але головне – педагоги набули важливого колективного досвіду», – зазначив в.о. начальника управління освіти і науки ОДА Олександр Набочук.

Рішення колегії


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram