Інфо-медійну грамотність сьогодні онлайн представили освітянам Рівненщини

   

 Інформаційна зустріч щодо впровадження проєкту “Вивчай та розрізняй”: інфо-медійна грамотність” відбулася сьогодні у онлайн форматі для освітян Рівненщини та працівників управління освіти Рівненської ОДА.

Президент України Володимир Зеленський під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Культура, медіа, туризм» звернув увагу на необхідність проведення уроків медіаграмотності в школах для розвитку свідомого та критичного ставлення до інформації, яку отримуємо з різних джерел.

Міністерство освіти і науки України підтримує ініціативу Президента України і працює над тим, щоб курси з медіаграмотності ввійшли до базових освітніх програм.

Адже в сучасному суспільстві, особливо серед школярів та молоді, питання медіа грамотності особливо актуальне. Ми знаходимося на лінії гарячого зіткнення, де проблема дезінформації у соціальних мережах та  інтернет, є викликом для суспільства.

Мета проєкту – розвиток навичок критичного мислення та уміння розрізняти фейкову інформацію.

Навчити перевіряти різні джерела інформації, відрізняти справжні контакти від ботів.

Діяльність проєкту направлена на розвиток навичок критичного сприйняття інформації та інтеграцію інфо-медійної грамотності в навчальну програму шкіл, ЗВО та ІППО. В межах проєкту розробляються навчальні матеріали для вчителів вибраних предметів (8-10 класи), проводяться тренінги та навчання для установ-учасників проєкту (школи, ІППО, педагогічні ЗВО), впроваджується навчання за підготовленими матеріалами та оновленими навчальними програмами.

Регіональний координатор проєкту “Вивчай та розрізняй”: інфо-медійна грамотність Руслана Стасюк.

“Наразі проєкт виконується у всіх обласних центрах. В ньому охоплені 654 школи.

У Рівненській області 25 шкіл долучилися до даного проєкту, та взяло участь 150 освітян, котрі пройшли спеціальне навчання. Діяльність проєкту охоплює також заклади середньої освіти, а саме – 8-10 класи, інститути, онлайн освіта, педагогічні факультети ЗВО.”

 

Впродовж весняного семестру 2020 року кожен вчитель, що був в проекті в середньому провів 13 уроків для 8-х класів,  17 уроків для 9-х класів, в які інтегровані вправи з інфо-медійної грамотності.

У онлайн-зустрічі з вітальним словом виступив Ігор Балуба, керівник експертної групи з питань фахової предвищої освіти директорату фахової передвищої, вищої освіти Міністерства освіти і науки України.

“Впродовж 3 років дружня команда IREX на регіональному та національному рівні, віднайшла і згуртовує команду яка має достойні результати в плані поширення інформації,навчання і підготовки молоді до життя в досить мінливому  і не простому технологічному світі, де інформація має дві сторони – позитивну і негативну. В умовах війни, Інформаційна безпека має особливе значення. В Інформаційному просторі часто ведеться безкомпромісна боротьба. Єдиним дієвим засобом убезпечити інформаційне поле – є  можливість озброїти дітей, молодь, дорослих, знаннями  і вміннями  працювати з інформацією. Розрізняти фейки від правди. маніпуляцію, від об’єктивних джерел. Саме ці знання вміння і навички є дієвим засобом захисту від неправдивої інформації”.

Марина Пашковська заступник начальника управління освіти і науки Рівненської ОДА

– З березня місяця минулого року, ми всі поринули  у дистанційну форму навчання, і попри те, що ця форма навчання має свої переваги і надає можливість здобувати дітям освіту у безпечному середовищі. Перед учнями і перед нами, як учасниками навчального процесу, постали нові завдання. Діти почали більше часу проводити онлайн. Тому питання інформаційної грамотності стало особливо актуальне. І тому дуже добре, що спільно з органами влади, органів місцевого самоврядування, представників педагогічної спільноти, громадського сектору і міжнародні програми звертають на це увагу. Цінність проєкту – можливість не тільки реагувати на проблеми, які є, а й попереджати їх виникнення. Ми бачимо, з якими проблемами стикаються учні , через те, що не вміють критично обирати ресурси з яких черпати інформацію, і саме завдяки таким освітнім проєктам ми збудуємо безпечне інформаційне середовище”

 

Вчителька української мови і літератури Рівненської спеціалізованої 1-3 ступенів № 15, учасниця проєкту Софія Левицька впевнена, що авторитет вчителя в очах учнів підвищується коли вчитель в “темі”, він – сучасний і близький до дітей. Тоді  уроки для учнів цікаві і насичені.

Для вчителів та учасників проєкту є створена Фейсбук спільнота для обговорення важливих питань та обмін враженнями.

Нагадаємо, що проєкт «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність» реалізує Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) у партнерстві з Міністерством освіти і науки України та Академією Української преси та за підтримки посольств США та Великої Британії.

Прес-служба Управління освіти і науки Рівненської облдержадміністрації


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram