День Європи: базові цінності ЄС у сфері вищої освіти та науки України

   
В Україні триває інформаційна кампанія з нагоди Дня Європи. МОН втілює європейські цінності та підходи на практиці через реформи вищої освіти та науки України.

Нова редакція Закону України «Про вищу освіту» – важливий крок до реалізації компетентнісних підходів та європейських принципів у процес навчання в університетах. Також МОН активно продовжує унормовувати законодавчу базу країни у сфері науки та інновацій.

«Стратегічна європейська діяльність України спрямована на забезпечення якісною освітою кожного громадянина протягом усього життя. Передбачено поступове збільшення зарплат освітянам і науковцям та покращення можливостей для професійного зростання. Уже сьогодні дбаємо про навчання національних меншин та надання української освіти дітям з тимчасово окупованих територій», – зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Цьогоріч МОН планує запустити електронну систему моніторингу працевлаштування випускників закладів вищої освіти. Вперше приватні заклади вищої освіти зможуть здійснювати підготовку молодших бакалаврів та бакалаврів за державним замовленням.

Також МОН послідовно впроваджує політику щодо надання можливостей дітям, які проживають на тимчасово окупованих територіях, вступати до українських закладів освіти. Зокрема, у 2020 році за квотою-2 мали право вступати не тільки діти з тимчасово окупованого Криму та м. Севастополя, а й діти з тимчасово окупованого Донбасу та лінії зіткнення.

З 2020 року вперше запрацювала окрема Урядова гаряча лінія (0-800-504-425) для вступників з тимчасово окупованих територій.

МОН продовжує роботу над інтеграцією української науки до Європейського дослідницького простору. На початку 2021 року наказом МОН було затверджено оновлену дорожню карту інтеграції України до ЄДП. Європейський дослідницький простір – це спільний майданчик країн-членів ЄС та асоційованих країн, побудований для формування політики у сфері науки та інновацій, вільного руху знань та дослідників у межах Європи.

МОН також здійснює активну підготовку до участі у наступній рамковій програмі ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» – наймасштабнішої дослідницької програми ЄС. Міністерством проведено серію технічних консультацій з Європейською Комісією та підготовлено необхідні проєкти актів для запуску офіційних переговорів зі стороною ЄС щодо асоційованого членства в «Горизонт Європа» та комплементарних до неї програм.

У 2021 році Уряд схвалив Концепцію державної цільової програми розвитку дослідницьких інфраструктур в Україні на період до 2026 року. Концепція розроблена МОН з метою створення необхідних передумов для підвищення конкурентоспроможності дослідницької інфраструктури в Україні та розширення доступу українських вчених до передових дослідницьких інфраструктур в ЄС.

У сфері розвитку інновацій МОН розроблено низку важливих законопроєктів, зокрема проєкт закону про активізацію діяльності наукових парків, стимулювання діяльності у сфері трансферу технологій. У 2021 році МОН планує розробити законопроєкт про підтримку та розвиток інноваційної діяльності, а також проєкт закону про інноваційні парки. Метою законопроєктів є розбудова інноваційної інфраструктури в Україні та підвищення рівня впровадження наукових результатів. У 2021 році МОН запустив онлайн-платформу «Наука для бізнесу» (S2BMM). Платформа дає можливість бізнесу знайти науковий результат, необхідний для його розвитку, а вченим – реалізувати власний науковий потенціал.

Серед основних заходів, що були реалізовані МОН України у сфері науки та інновацій у 2020 році, наступні:

  • схвалено Урядом підготовлений МОН проєкт закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо активізації діяльності наукових парків»;
  • розроблено законопроєкти «Про внесення змін до ЗУ “Про наукову і науково-технічну експертизу”» та «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання діяльності у сфері трансферу технологій»;
  • опрацьовано Концепцію реалізації державної політики розвитку українських е-інфраструктур до 2023 року;
  • розпочато реформування Національної та галузевих академій наук;
  • підписано 203 грантових угоди на суму понад 38 млн євро в межах реалізації програми «Горизонт 2020» в Україні;
  • надано 255,3 млн грн на фінансування наукових проєктів за підсумками конкурсу, проведеного Національним фондом досліджень України;
  • збільшено розмір виплат українським полярникам у 2,5 рази;
  • створено міжвідомчу робочу групу для реалізації документів щодо посилення захисту екосистеми та розвитку економіки Чорного моря.

Пресцентр МОН

 


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram