Від ідеї до патенту. Які пристрої створюють юні винахідники Рівненської МАН

   

26 квітня інженери, науковці та винахідники усього світу відзначають Міжнародний день інтелектуальної власності. Безпосередньо причетними до цього свята є вихованці Рівненської Малої академії наук.

«Бойовий мультикоптероносець», «Саперний аерокоптер для ліквідації розтяжок піхотних мін та їх знешкодження», «Дистанційна керована саперна платформа для пошуку розтяжок та їх знешкодження»  – такі ідеї молодих винахідників уже запатентовані впродовж 2019-2021 років. Початок війни стимулював учнів Рівненської МАН створювати пристрої військово-практичного спрямування, що можуть бути корисними нашим воїнам.

Наприклад, бойовий мультикоптероносець призначений для ураження цілей противника. Перед початком роботи пристрою оператор вводить координати району приземлення та цілей. Після запуску такий «бойовий птах» летить за введеним маршрутом. Він може долати чималі відстані та атакувати як основну, так і проміжні цілі. Такими об’єктами можуть бути нафтобази, склади боєприпасів, літаки на аеродромах. Після приземлення бойові заряди детонують одночасно або почергово згідно із запрограмованих проміжків часу.

Винахідники переконані, що такий пристрій може забезпечити точне влучання в задану ціль, до прикладу, в нерухомий бойовий літак, що виведе його з ладу або повністю знищить. Над розробкою працювала команда учнів та викладачів Рівненської МАН.

Не секрет, що в нинішній війні неабияку роль відіграють дрони. Розвідувальні БПЛА, ударні безпілотники, дрони-камікадзе… Це лише кілька із відомих нам пристроїв, що наносять реальні втрати ворогу.«Така розробка, як «бойовий мультикоптероносець» важлива сьогодні, адже дасть можливість виводити з ладу інфраструктуру, авіацію та бойову техніку ворога. Можливо, згодом, саме винахід наших учнів займе своє чільне місце на полі бою», – розповідає викладач гуртка «Практичне винахідництво» Ярослав Боровий.

Саме на цьому гуртку учні щоденно працюють над своїми розробками та дослідженнями. Під керівництвом Ярослава Анатолійовича діти проходять чимало «кроків» від ідеї до отримання патенту.

Тематика учнівських доробок та корисних моделей не обмежується військовою. Юні винахідники придумують системи пожежної безпеки, хімічних технологій, агрономії, а також пристрої, що допоможуть ефективніше переробляти органічні відходи, зберігати енергію, використовувати електромагнітні технології та альтернативні джерела живлення. Результатом зусиль дітей-науковців є 67 зареєстрованих патентів на винаходи.


Поширити: Поширити у Фейсбук
  Поширити у Telegram